Site icon olovka.info

Dom zdravlja Doboj: Šta su vakcine?

vakcina je

Vakcina je medicinski preparat koji sadrži materijal dobijen od mikroorganizama ili njihovih dijelova obrađen na poseban način kojim se uklanjanju njihova infektivna, ali ne i antigena svojstva i služi u svrhu aktiviranja imuniteta organizma u koji se unosi. Aktivirani imunitet stvara antitijela koja neutrališu mikroorganizam.

Vakcine su medicinski preparati koji sadrže oslabljenog živog ili mrtvog uzročnika bolesti, a u nekim slučajevima, samo neki fragment uzročnika koji stimuliše imuni odgovor organizma da stvori antitijela, kao što je slučaj sa vakcinama protiv bolesti COVID-19. Antitijela su posebna klasa proteina koja prepoznaju uzročnika, te aktiviraju imunološki sistem našeg organizma sa ciljem uništavanja uzročnika bolesti.

Ruska vakcina protiv koronavirusa SARS-CoV-2, poznata kao Sputnik V tj. Gam-Kovid-Vak (Гам-КОВИД-Вак) je dvokomponentna, dvodozna adenovirusna vektorska rekombinirana vakcina. Na ovoj platformi – adenovirusima – zasniva se i vakcina AstraZeneca/Oxford, AstraZeneca-Covishield te Johnson&Johnson/Janssen vakcina protiv COVID-19. Razmak davanja dvije doze Sputnik V vakcine je najmanje 21 dan, odnosno 3 sedmice i prije tog vremena se ne preporučuje davanje druge doze vakcine.

Najnovija istraživanja Instituta Gamaleja potvrđuju da druga doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V može da bude data i do 90 dana posle prijema prve doze. Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na koronavirus. Sve vakcine koje su odobrene za upotrebu u našoj zemlji su bezbijedne i efikasne i za sada nisu prijavljene ozbiljne neželjene reakcije nakon primanja bilo koje od ovih vakcina. Vakciniši se. Zaštiti sebe i svoje najdraže.

Foto: hakan german, Pixabay

(JZU ”Dom zdravlja” Doboj)

Exit mobile version