Site icon olovka.info

Dom zdravlja Doboj: Prevencijom protiv raka grlića materice (FOTO)

rak grlića materice

Povodom obilježavanja mjeseca podizanja svijesti o raku grlića materice, Dom zdravlja Doboj organizovao je edukativno predavanje na temu „Prevencije i dijagnostike raka grlića materice“. Cilj predavanja bilo je podići svijest žena o raku grlića materice, te o značaju redovnog ginekološkog pregleda i liječenju prekancerskih promjena.

Karcinom grlića materice je na četvrtom mjestu po učestalosti i drugi po uzroku smrtnosti od karcinoma među ženama. Najčešće obolijevaju žene između 35. i 45. godine života. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske godišnje u Republici Srpskoj oboli oko 200 žena, a njih 50 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Na području regije Doboj godišnje 20 žena oboli od raka grlića materice, a pet izgubi život. Dobojski Dom zdravlja organizovao je predavanja u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ove bolesti.

-Cilj ovog predavanja jeste da upoznamo žene sa značajem redovnih ginekoloških pregleda, koji mogu da otkriju promjene u početnoj fazi i u fazi premaligniteta, kada njihovo liječenje omogučava u stvari potpuni oporavak i samim tim sprječavanje nastanka kancera grlića materice – izjavila je dr Marina Jotić-Ivanović, specijalista porodične medicine.

dr Marina Jotić-Ivanović, specijalista porodične medicine

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane prekancerske promjene i spriječiti njihov razvoj u karcinom. Naime, grlić materice je potpuno dostupan pregledu, te ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa predstavlja jednostavnu, brzu, kratkotrajnu i pouzdanu metodu utvrđivanja promjena na grliću. Početne promjene su potpuno izlječive i zahtijevaju samo češće kontrole ili minimalne intervencije. Ukoliko se razvije karcinom, liječenje je dugotrajno, a prognoza neizvjesna. Podaci pokazuju da na preglede u sve većem broju dolaze mlađe žene, dok rjeđe dolaze žene nakon reproduktivnog perioda.

-Kada završe sa tim reproduktivnim periodom, i kada žene dolaze zbog drugih razloga, npr. zbog kontrole trudnoće i poroda, onda do klimakterijuma to je možda taj nekakav prozor, gdje se i nalazi ta najrizičnija grupa na koju treba apelovati da se uredovi. Zašto? Zato što u klimakterijumu žene dolaze na ginekološke preglede iz drugih razloga, npr. zbog poremećaja menstrualnog ciklusa, koji ih brine iz nekih sasvim drugih razloga, a onda mi koristimo priliku da tada uradimo preventivne PAPA preglede i kolposkopiju, ukoliko je to potrebno – rekla je Jadranka Đuranović, ginekolog.

Jadranka Đuranović, ginekolog

Dom zdravlja Doboj u ovoj, kao i u ostalim svojim aktivnostima, dobija punu podršku Gradske uprave.

-Mislim da su zaista ovo teme koje su teme novog doba. Nažalost, vrlo često imamo priliku da se veliki broj žena sa tim problemima susreće. Izuzetno sam srećna što imamo ovakav tim stručnjaka da nas usmjeri kako da sačuvamo svoje zdravlje i kako da vodimo računa same o sebi. To je u suštini i najvažnije, jer ako smo zdrave onda je sve lakše – izjavila je Sanja Vulić, Gradska uprava Doboj.

Ova bolest se razvija sporo i u početku bez simptoma. Najčešći uzrok je dugotrajna infekcija humanim papiloma virusom. U svijetu godišnje od ove opake bolesti oboli pola miliona žena, a oko 300 hiljada izgubi borbu sa ovom bolešću.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version