Site icon olovka.info

Dodik poslije sastanka sa Orbanom: Mađarska spremna da preuzme projekte koje su Nijemci otkazali VIDEO

mađarski jezik u republici srpskoj

Mađarski premijer Viktor Orban primio je u samostanu karmelićana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske i Petrom Sijartom, ministrom spoljnih poslova Mađarske, rekao je da Mađarska razumije poziciju Republike Srpske te da se saradnja razvija na najbolji mogući način. 

“Pokušavamo da prepoznamo i već realizujemo neke privredne projekte koje smo ranije zacrtali za oblast energetike, kao što su vjetroparkovi. Ovaj put predsjednik Orban izrazio je spremnost da substituiše projekte koji su Nijemci navodno kao nešto otkazali, a sada nam formalno prave probleme”, rekao je Dodik, a prenosi ATV. 

On je rekao da Nijemci imaju politički stav da nešto neće, a da s druge strane postoje ugovori koji su konkretni i još uvijek aktivni što se tiče Nijemaca. 

“Čekamo da oni to završe da bi mi mogli sa Mađarima i predsjednikom Orbanom na najbolji mogući način, opet u obostranu korist, realizoavati te važne projekte”, rekao je Dodik. 

Tokom razgovora, bilo je govora i o pomoći mađarske Vlade srpskoj zajednici te o tome kako voditi politike koje će integrisati što je moguće više privrede Republike Srpske i Mađarske.

Dodik je istakao da je imao dobar i prijateljski razgovor sa Orbanom.

“Uvijek je dobro razgovarati sa prijateljima u opuštenoj atmosferi, jer je Srpska suočena sa brojnim pritiscima Zapada čiji se predstavnici ponašaju arogantno i ne žele da čuju za probleme i zahtjeve drugih u BiH”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka, .a prenosi Srna.

Prema Dodikovim riječima, i Mađarska je u okviru EU suočena sa kritikama jer želi da zaštiti zajednicu Mađara u Ukrajini.

Tokom susreta, kako prenosi Pannon RTV, Orban je rekao da Mađarska smatra Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju svojim počasnim susjedima.

“Odnosi Mađarske i Republike Srpske i  BiH su i dalje odlični, a mi ćemo učiniti sve da ojačamo saradnju, što se ogleda u zajedničkim projektima koje smo već započeli”, rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i trgovinski potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama, koje namjeravaju iskoristiti i u BiH.

Viktor Orban je jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i Evropske unije.

“Sa mađarske strane, oštro se protivimo upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba, koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, objasnio je on.

Orban se nada da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dalje napredovati u procesu evropskih integracija. Cilj je da tokom mađarskog predsedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine, integracija regiona Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u Evropskoj uniji.

Exit mobile version