Site icon olovka.info

Dobojsko SCPD “Bogoljublje” promovisalo monografiju povodom 10 godina rada FOTO

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Bogoljublje”, koje djeluje pri Spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju, predstavilo je monografiju o desetogodišnjem radu.

Monografiju, ispisanu na 104 strane izdala je Narodna biblioteka u Doboju čine je dva dijela, prvi, u kojem je tekstalno obrađeno sve ono što je obilježilo prvih 10 godina, i drugi, u kojem se nalaze fotografije sa putovanja, nastupa i druženja.

Predsjednik Društva “Bogoljublje” LJubiša Stanojević, koji je i autor monografije, pojasnio je da ovom knjigom želi sačuvati sjećanje na osnivače hora, nastupe, putovanja i druženja, te sve one koji su prošli kroz hor.

“Najzaslužniji za ispisivanje monografije su `Bogoljupci`, njih oko 159 članova registrovanih u tih 10 godina rada koji su dali veliki doprinos u njegovanju horske muzike”, izjavio je sinoć novinarima Stanojević.

On je naveo da je “Bogoljublje” srpski kulturni i duhovni identitet pronosio i u Vićenci, Milanu, ostvarivši zapažene rezultate na brojnim takmičenjima horskog pjevanja, od kojih dominiraju zlatna i srebrna.

Recenzent Slavica Gostimirović rekla je da je Monografija specifična jer je među prvim publikacijama koja se bavi ovom vrstom umjetnosti.

“U svom decenijskom opsegu, knjiga je dobar podsticaj drugim autorima i istraživačima koji se ovim predmetom bave s aspekta bibliotekara, istoričara, istoričara umjetnosti da prošire ovu monografiju, te da daje sveobuhvatno djelo o pjevačkoj, odnosno horskoj umjetnosti na ovim prostorima”, izjavila je Gostimirovićeva.

Crkveni hor se bavi dominantno pojanjem duhovne muzike, ali i tradicionalne svjetovne srpske muzike, te obradom stranih kompozicija i u njemu su dirigovala tri dirigenta Aleksandar Vukojević, Slaviša Đurić i LJubica Timanović.

Ovo pjevačko društvo nastupalo je i van granica BiH, osvajavši zapažene razultate na “Majskim muzičkim svečanostima” u Bijeljini, Osmom međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom, Muzičkom ediktu u Nišu.

“Bogoljublje” je dobilo i zlatnu plaketu za najbolje izvođenje djela Stevana Stojanovića Mokranjca na manifestaciji 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu.

Srpsko crkveno-prosvjetno društvo “Bogoljublje” osnovano je 28. februara 2011. godine, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, a njegov duhovnik je protojetej-stavrofor Duško Nedić.

Exit mobile version