Site icon olovka.info

Dobojski mališani uče o saobraćajnim propisima i pravilima (FOTO)

doboj vrtić saobraćajna pravila

Djeca još u vrtiću uče osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. To su nam potvrdili i mališani dobojskog obdaništa Majke Jugović, koje su posjetili iz Gradske uprave i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i uručili im poklone zahvaljujući kojima će još više naučiti o saobraćajnim pravilima i propisima.

Dobojski mališani su već naučili „lekcije koje život znače“. Njihove tete su ih naučile gdje se ulica može preći, neke od saobraćajnih znakova, ali i pjesmice uz pomoć kojih su brže naučili osnovna pravila ponašanja u saobraćaju.

Iz vrtića Majke Jugović kažu da u skladu sa planom i programom uče djecu saobraćajnim propisima i pravilima.

Kroz mnoštvo kreativnih ideja, priča, pjesmica, raznih aplikacija i didaktičkog materijala sa kojim raspolaže naša ustanova nastojimo da obogatimo i da na što jasniji način prikažemo mališanima tu temu. Neke teme su obrađene unutar objekta, a mnoge od njih su rađene i van ustanove, tako da svakako veliku zahvalnost i podršku imamo od našeg osnivača Grada Doboja, koji nam uvijek pruža podršku u svim našim planiranim aktivnostima – izjavila je Sanja Ristikić, pomoćnik direktora JPU Majke Jugović Doboj.

Sanja Ristikić, pomoćnik direktora JPU Majke Jugović Doboj

Da bi još lakše savladali osnovnih deset lekcija iz saobraćaja iz Agencije za bezbjednost saobraćaja uručili su im bojanke i slikovnice. Cilj je da se djeca od malih nogu edukuju da bezbjedno učestvuju u saobraćaju. Kako su rekli iz Agencije statistika pokazuje da su najmlađi učesnici u saobraćaju veoma zaštićeni. Uopšteno su zadovoljni statistikom.

Svi parametri idu u pozitivnom pravcu. Ova godina je dobro počela i svi indikatori govore da nam bezbjednost saobraćaja raste u pozitivnom pravcu. Cilj nam je da ovu godinu završimo sa generalnim planom koji postoji, a to je da negdje za oko četrdeset posto bude smanjen broj poginulih u odnosu na 2010. godinu od kada smo počeli da mjerimo sve rezultate. Agencija aktivno radi na svim tim poslovima zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a ovo se uklapa u kraj kampanje koja se odnosi na vezivanje pojasa. Taj broj je vrlo interesantan, on je negdje oko 72 posto u limitu, Kada smo krenuli prije deset godina vezivanje pojasa tada je bilo nula, a to je vrlo značajan segment bezbjednosti saobraćaja – rekao je Novica Krunić, v.d. direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Novica Krunić, v.d. direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske

Imamo određene projekte koje ćemo upravo sa Agencijom za bezbjednoist saobraćaja pokušati da sporovedemo u narednom periodu, a tiče se najveće mjere bezbjednosti naših najmlađih, odnosno bezbjednosti djece koja idu u školu. Pokušaćemo da sve prelaze koji su u blizini škola dodatno obezbjedimo određenim znakovima koji će biti na putu i koji će naše vozače pripremiti i generalno im sugerisati da je u blizini škola, te da je potrebno da obrate pažnju kako bi izbjegli neželjene nesreće – izjavila je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Slikovnice i bojanke su podijeljenje u sklopu republičke manifestacije „Dani saobraćaja“, koja se održava u Doboju.

Foto: Facebook/Grad Doboj, rtvdoboj.org

RTV Doboj

Exit mobile version