Site icon olovka.info

Dobojski gradonačelnik čestitao Dan državnosti Srbije

Boris Jerinić

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, čestitao je Dan državnosti svim građanima Srbije i svima koji Srbiju i srpstvo nose u srcu, te poručio da je Sretenje Gospodnje višestruki simbol srpske države, pečat njenog ustanka, revolucije i ustavnosti.

“Čestitam svima koji joj pripadaju duhom, opredjeljenjem, rođenjem, krvlju i izborom”, izjavio je Jerinić.

On je poželio da Sretenje Gospodnje ostane simbol srpskog susreta i zajedništva, gdje god da ima Srba, te poruka da niko nije ostavljen i zaboravljen. Jerinić je rekao da je Sretenje ujedno i najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije, te svakom Srbinu svečani dan njegovog identiteta, privrženosti matici i imperativu sabornosti srpstva, ma gdje se nalazili.

“Kažu da se na Sretenje Gospodnje sreću zima i ljeto, a da sretenjska svijeća štiti kuću od groma i oluje. U skladu s tom simbolikom, na ovaj praznik se srećemo sa svojim težnjama o zajedništvu i nedjeljivosti srpskog bića, a taj plamen našeg duha je sasvim sigurno i najbolja zaštita od svakog zla, napada i pokušaja razbijanja srpskog nacionalnog tijela”, izjavio je Jerinić.

Iako, podsjetio je Jerinić, srpski narod nikada nije uzmicao pred prijetnjama, napadima i ucjenama, a Sretenje je spomen i na to, dajući snagu i volju srpskom narodu da se i kroz današnje smutno vrijeme bez straha suočava sa izazovima.

On je najavio da će se, povodom Dana državnosti Srbije – Sretenje, Doboj odazvati na poziv Saveza opština i gradova Republike Srpske i organizovati prigodan vatromet sa dobojske tvrđave Gradine, koji će početi u 20 časova 32 minuta i 11 sekundi.

Sretenje je kao državni praznik proglašeno odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak, bio je to začetak novovjekovne srpske države i obnove njene državnosti.

/SRNA/

Exit mobile version