Site icon olovka.info

Dobojski Dom zdravlja obilježio 7. april, Svjetski dan zdravlja VIDEO

Svjetski dan zdravlja

Svake godine se 7.april obilježava kao dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ 1948. i slavi se Svjetski dan zdravlja.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. taprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine Svjetski dan zdravlja 7. april 2023. ujedno predstavlja i 75-godišnjicu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, koja slavi rođendan pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Mnogo toga se od osnivanja SZO postiglo od tada na unapređenju zdravlja, a jedno od najvećih dostignuća su izumi vakcina koje su određene bolesti dovele do iskorjenjivanja a druge pod strogu kontrolu, toliko da smo na njih i zaboravili jer ih srećom ne viđamo oko nas zahvaljujući vakcinaciji. Ove godine RS je u program vakcinacije uvela vakcinu protiv HPV kao preporučenu za dječake i djevojčice starosti 11-14 godina te ćemo ovim putem pokušati pružiti više informacija o zdravlju, reproduktivnom zdravlju kao i savremenim dostignućima zdravstvenih napora, kažu u dobojskom Domu zdravlja.

Dobojski Dom zdravlja obilježio 7. april, Svjetski dan zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je posebna organizacija Ujedinjenih nacija koja djeluje kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva. Sjedište joj je u Ženevi u Švicarskoj, a osnovana je 1948. godine kao Specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija (UN) za zdravlje.

Foto: Dom zdravlja Doboj

Exit mobile version