Site icon olovka.info

Dobojski Crveni krst organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi; Cilj – formiranje registra dobrovoljnih davalaca FOTO

Gradska organizacija Crvenog krsta u Doboju organizovala je danas akciju dobrovoljnog davanja krvi, prvu ove godine, a cilj je da se u narednom periodu formira zajednički registar dobrovoljnih davalaca.

Sekretar dobojskog Crvenog krsta Marina Protić rekla je da cilj registra da se u svakom trenutku zna broj davalaca koji su u datom trenutku u mogućnosti da daju krv.

Akciji organizovanoj za potrebe Službe za transfuzijsku medicinu odazvali su se dugogodišnji davaoci, predstavnici javnih ustanova, Kazneno-popravnog zavoda i Oružanih snaga BiH.

Transfuziolog Jelena Mastilović rekla je da imaju dovoljno zaliha, ali da postoji konstantna potreba za davaocima, pogotovo rijetkih Rh negativnih krvnih grupa.

“Od jednog davaoca najčešće se izdvajaju dvije komponente krvi, eritrociti, koji se pohranjuju u frižider na temperaturu od četiri do šest stepeni Celzijusovih sa rokom trajanja od 35 dana, a u zamrzivač na minus 40 stepeni skladišti se krvna plazma i čuva se do tri godine, ali rijetko dočeka taj period”, izjavila je Mastilovićeva.

Ona je pozdravila što se poslije sedam godina pauze Gradska organizacija Crvenog krsta ponovo aktivirala u ovim segmentu.

Pripadnik zatvorske policije Kazneno-popravnog zavoda u Doboju Bojan Tadić, koji krv daje deseti put, rekao je da je ovo humani čin svake zdrave osobe.

Predsjednik Fudbalskog kluba “Sloga” Miroslav Kršić krv je dao devet puta, a danas je došao sa grupom trenera u želji da na ovaj način pomognu sugrađanima.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi odvija se u sali dobojske Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”. 

Exit mobile version