Site icon olovka.info

DOBOJ: Zdravom ishranom protiv zimskih bolesti VIDEO

jačanje imuniteta

Vrijeme prehlada i gripa najzastupljenije je tokom zimskog perioda. Baš u to vrijeme treba prilagoditi ishranu kako bi se organizam lakše borio sa virusima, savjeti su stručnjaka.

Vrlo je važno jačanje imuniteta i održavanje toplote u organizmu, pogotovo nakon dužeg boravka na hladnoći. Zdrav način života je najbolji način da ojačamo imunitet.

Zimi nam treba više energije, ali nam treba i podizanje raspoloženja. A šta bolje podiže raspoloženje od ugljenih hidrata. Jedemo više masnoća, više slatkiša, manje se krećemo, više spavamo, jednačina je jasna. Upravo zbog neadekvatne ishrane pada imunitet i virusi tada najlakše napadaju naš organizam. Posebno su osjetljive osobe koje već imaju neki zdravstveni problem, tako da se već se stvaraju gužve kod porodičnih ljekara čiju pomoć najviše traže pacijenti sa respiratornim infekcijama različitog porijekla.

U toku zimskog perioda unos kalorija povećava se za oko 200 kalorija dnevno, pa se zimi obično i ugojimo nekoliko kilograma. Zimska hrana treba da obiluje toplim supama i čorbama, koje će zagrijati tijelo, potpomoći u sprječavanju gripa i prehlada i regulisati probavu. Povrće, voće i fizička aktivnost dodatno će da ojačaju imunitet tokom hladnijih dana.

RTV Doboj

Exit mobile version