Site icon olovka.info

DOBOJ: UG „Pravda za Doboj” podnijelo krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i lidera SDS-a i PDP-a (FOTO)

pravda za doboj krivična

Udruženje građana „Pravda za Doboj” podnijelo je krivičnu protiv predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Željka Bakalara i članova CIK-a BiH Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutine, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe i Ahmeta Šantića, te predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića i predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića, koji su i poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli iz ovog Udruženja krivičnu prijavu su podnijeli zbog sumnje da su predsjednik i članovi CIK-a BiH počinili i još uvijek čine krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), dok za lidere SDS-a i PDP-a postoji sumnja da su počinili i još uvijek čine podstrekavanje i pomaganje ostalim prijavljenim u vršenju navedenog krivičnog djela, što je kažnjivo po članovima 30. i 31. KZBiH.

Takođe, u prijavi se navodi da za Šarovića i Borenovića postoji sumnja da su počinili krivična djela Trgovine uticajem iz člana 219. i 219.a KZBiH.

Foto: Udruženje građana „Pravda za Doboj”

(RTV Doboj)

Exit mobile version