Site icon olovka.info

DOBOJ: U Ristića Gaju obilježena 29. godišnjica od početka operacije „Koridor života“ (FOTO)

ristića GAJ

U Ristića Gaju kod Doboja obilježen je početak proboja “Koridora života”. Akcija je izvedena prije 29 godina i jedna je od najznačajnijih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na lokalitetu Ristića Gaj održan je molitveni pomen i položeni su vijenci na spomenik sa 445 imena poginulih srpskih junaka sa područja Krnjina.

Jedno od 445 imena poginulih sprskih boraca sa područja Krnjina koje je uklesano na spomen-obilježje u mjestu Ristića Gaj je i ime sina Drage Mlianovića iz Bukovice Velike. Sin mu je kaže poginuo 1992. godine na Plehanu. I ove godine na mjestu sa kojeg su krenuli u proboj Koridora okupili su se bivši borci, komandanti, porodice poginulih. Prisjetili su se dana kada se iz okoline Doboja krenulo u četvoromjesečnu bitku za život.

-Bilo je gadno. Bio sam na Torinama, granate su padale stalno, ali tu se moralo biti. Jednu kuću su baš razvalili gore na Torinama gdje smo dežurali. Granata je probila zid, unutra je sve bilo razbacano, ali srećom svi smo bili vani – izjavio je Drago Milanović, otac poginulog borca.

Drago Milanović, otac poginulog borca

Ristića Gaj je istorijsko mjesto za Republiku Srpsku. Sa Ristića Gaja 8. juna krenula je Krnjinska brigada, potpomognuta drugim jedinicima, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi. Jedanaest dana poslije počela je operacija „Koridor života“. Odbranom ovog prostora odbranjen je i Grad Doboj.

-Krnjinska brigada i ove jedinice odavdje su bile preteče proboja Koridora, jer su hrvatske snage, Hrvatsko vijeće odbrane i Zelene beretke iz Kotorskog već bile ovdje na potezu Foča-Johovac i napadale, tako da smo u ovom dijelu stupili u borbe prije nego što je zvanično počeo proboj Koridora – rekao je Miko Škorić, bivši komandant Krnjinske brigade.

Miko Škorić, bivši komandant Krnjinske brigade

-Odavdje smo svi organizovani krenuli, jer je to bio cilj svih nas, a ne jednog brda ii planine, nego cilj srpskoga naroda da dođemo do tog Koridora i da spasimo našu nejač. Znate i sami kako je bilo tada u Banjaluci kada su bebe pomrle – izjavio je Milenko Milačak, učesnik operacije „Koridor života“.

Milenko Milačak, učesnik operacije „Koridor života“

Bitka “Koridor života” bila je bitka za spas srpskog naroda. Jedna je od najhumanijih i najvažnijih u srpskoj istoriji. Zahvaljujući njoj omogućeno je spajanje Republike Srpske i njen opstanak.

-Jako je bitno da mlade generacije budu upućene u to šta se sve dešavalo tokom rata i da se njima predstavi i prenese kakve su sve žrtve i kakva su sva iskušenja naši prethodnici imali, da bismo mi mogli danas da uživamo u ovoj otadžbini koju su oni stvorili – rekao je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

rekao je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini. Povodom 29 godina od početka jedne od najznačajnih akcija u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu na lokalitetu Ristića Gaj služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježje ss 445 imena poginulim krnjinskim junaka.

(RTV Doboj)

Exit mobile version