Site icon olovka.info

DOBOJ U nedjelju, 11. juna u Ristića Gaju obilježavanje operacije “Koridor” FOTO

ristića gaj koridor

U Ristića Gaju – Opsinama kod Doboja, u nedjelju, 11. juna 2023. godine, organizovano je tradicionalno obilježavanje početka operacije “Koridor” koju je Vojska Republike Srpske započela 8. juna 1992. godine.

U sklopu obilježavanja centralni događaj je parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koji će biti održan kod spomen-obilježja palim borcima u Opsinama, tačnije u zaseoku Ristića Gaj.

Spomen-obilježje palim borcima u operaciji “Koridor” / Ristića Gaj, Opsine, Doboj

Vojna operacija “Koridor” trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom. Operacijom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.

Operaciju “Koridor”, kojom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Opsine, Ristića Gaj, nedjelja, 11. jun 2023.

Exit mobile version