Site icon olovka.info

DOBOJ: U Domu zdravlja obilježen Međunarodni dan sestrinstva (FOTO)

dan medicinskih sestara i tehničara doboj

Širom svijeta svakog 12. maja obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, koji su od kada traje epidemija virusa korona ponijeli najveći teret. Dom zdravlja u Doboju obilježio je ovaj dan na simboličan način.

Raditi posao medicinske sestre ili tehničara je vrlo odgovorno i teško, što se naročito pokazalo u doba korone. Oni su bili ti koji su od početka pandemije virusa korona bili na prvoj liniji odbrane u borobi protiv nevidljivog neprijatelja. Njihova žrtva, upornnost i predanost nagrađivani su aplauzima. U dobojskom Domu zdravlja priznaju da je težak period iza njih, ali uspjeli su da organizuju svoj rad.

Nije bilo lako organizovati sav ovaj rad, s obzirom na sve te isturene ambulante koje smo trebali napraviti, kao što je ambulanta za respiratorne infekcije, ambulanta za izolaciju, info-pult itd. Zatim da sama Služba porodične medicine funkcioniše sa smanjenim kapacitetom i sestara i ljekara, ali opet uspjeli smo se nekako izboriti da to sve bude kako treba. Hvala našim građanima što su bili strpljivi. Razumijem da je bilo teško sve to proći zajedno sa nama. Nadam se da je to sada polako već iza nas. Postepeno se vraćamo, mada to sve još nije u punom kapacitetu, jer radimo u skladu sa smjernicama. Međutim, polako se vraćamo u normalan sistem rada, ali još uvijek nam ostaju te ambulante u procesu rada, kako bi mogli odvojiti pacijente koji su suspektni ili pozitivni – izjavila je Darja Tadić, glavna sestra Službe porodične medicine u Domu zdravlja Doboj.

Darja Tadić, glavna sestra Službe porodične medicine u Domu zdravlja Doboj

Oni su heroji i heroine ističu iz Doma zdravlja Doboj i iz Gradske uprave, dodajući da im se nikada neće moći dovoljno zahvaliti na svemu što su činili u proteklom periodu.

Ova dva mjeseca borbe protiv koronavirusa su pokazali u principu koliko je posao medicinskog tehničara i medicinske sestre težak i odgovoran. U svakoj prilici, dakle, i bez ove epidemije, a naročito u ovim vanrednim okolnostima kada se pojavi ovakva pošast, kao što je Kovid-19. Oni su definitivno pokazali da su na prvoj borbenoj liniji, jer su prvi u dodiru sa pacijentima, a što pokazuje i određen broj zaraženih medicinskih radnika. Ne gledajući na to oni su rizikovali svoje zdravlje, a neki od medicinskih radnika i svoje živote. Rekao bih da su ostavili i svakodnevne radosti i druženje sa svojim porodicama za neko bolje vrijeme – rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Hvala Bogu ovdje nismo imali nikakvih problema. Ovaj period je protekao otprilike onako kako smo mi to i usmjeravali, odnosno kako su nas usmjeravali i upute i preporuke nam davali ljudi iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Sada dolazi period gdje popuštaju ove mjere, ali mi ćemo ovdje u Domu zdravlja, iako je preporuka da se 50% prelazi na normalan režim rada, ići lagano, kako bi zaista očuvali stanje da taj nesretni virus ne uđe u našu ustanovu. Ako sačuvamo našu ustanovu onda je sve ostalo lakše, ali ako padne sistem u zdravstvenoj ustanovi onda ne postoji više niko ko može da pruži građanima medicinsku pomoć, izjavio je Slavko Kovačević, direktor JZU Dom zdravlja Doboj.

Slavko Kovačević, direktor JZU Dom zdravlja Doboj

Pandemija je ukazala na značaj medicinskih sestara i tehničara, koji predstavljaju prvu kariku u lancu zdravstvene zaštite. Svjetska zdravstvena organizacija je ovu godinu proglasila međunarodnom godinom babica i sestara.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version