Site icon olovka.info

DOBOJ: Tradicionalno paljenje lila uoči Petrovdana u Lipcu (FOTO)

paljenje lila lipac

Prema običajima uoči Petrovdana pale se petrovdanske vatre lile ili mašale. Ovu tradiciju čuvaju u ozrenskom mjestu Lipac.

Mještani dobojske mjesne zajednice Lipac nastavili su tradiciju, koju su naslijedili od svojih predaka. Svake godine uoči Petrovdana pale lile ili mašale, kako ih još nazivaju. Stariji se prisjećaju kako je to nekada bilo. Tradiciju i dalje njeguju i prenose je na mlađe generacije.

Prije je bilo malo drugačije. Mi smo sami sebi sakupljali koru od trešnje i onda smo je stavljali na štap ili žicu, a što je ponekad bilo i opasno. Okupljali smo se na najvišem mjestu u selima i tako palili lile. Svake godine sve više i više djece je ovdje što me raduje jer se ovako njeguje i čuva tradicija – izjavio je Goran Ristić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lipac.

Goran Ristić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lipac

Mještani ovog ozrenskog sela zadovoljni su što nastavljaju sa tradicijom lilanja uoči Petrovdana i tako ju prenose na unuke i djecu.

-Na veliko iznenađenje nas mlađih, a i starijih, prenosi se tradicija paljenja mašala ili lila. Uoči naše seoske slave Petrovdana mi tradicionalno palimo mašale, kako običaj kaže, tako se tjeraju zli duhovi – rekao je Mišo Damjanović, mještanin Lipca.

Mišo Damjanović, mještanin Lipca

-Zahvaljujući ovakvim druženjima čuvamo našu tradiciju. I ja sam kao dijete radovala se paljenju lila uoči Petrovadana – izjavila je Dragica Grujić, mještanka Lipca.

Dragica Grujić, mještanka Lipca

Mlada kora divlje trešnje ili breze od kojih se lila pravi izgore za desetak minuta, ali sjećanje na druženje kažu u ovom ozrenskom selu uvijek traje do sljedećeg Petrovdana.

RTV Doboj

Exit mobile version