Site icon olovka.info

U Doboju sve spremno za moguće nepogode FOTO/VIDEO

nenad ostojić doboj

Sve nadležne službe u Doboju spremne su za najavljene vremenske nepogode, konstatovano je na sjednici dobojskog Štaba za vanredne situacije.

VIDEO: RTV Doboj

Povjerenici u mjesnim zajednicama su upoznati o odlukama Republičke uprave civilne zaštite, a gradska odjeljenja već intervenišu na odčepljavanju kritičnih uličnih šahtova, istaknuto je na sjednici.

Štabom je rukovodio zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, koji je novinarima rekao da je sastanak održan kako bi članovi bili upoznati sa instrukcijama o postupanju koje je juče dostavila Republička uprava civilne zaštite u očekivanju najavljene veće količine padavina od danas do 21. januara.

Kovačević je naveo da je većina stavki navedenih u instrukcijama već izvršena i da će do kraja dana svi subjekti u sistemu plana odbrane od poplava biti u stanju pripravnosti, očekujući dalje instrukcije Republičke uprave civilne zaštite.

On je dodao da su provjerene gradske kritične tačke od plavljenja i da je već prošle sedmice intervenisano na koritu potoka Liješanj gdje je uočen deponovan riječni nanos i komunalni otpad, koji su očišćeni.

Prema njegovim riječima, pregledaju se ulični šahtovi, poput onog u Ulici Jug Bogdana kod “Rioprima”, a spremne su odgovarajuće pumpe i druga oprema poput mašine za punjenje pijeska i dizalica za betonske blokove.

“Građani će putem medija biti blagovremeno obaviješteni od Štaba i Civilne zaštite. Sve što dobijemo od Republičke uprave civilne zaštite i viših instanci, ovo obavještenje i zaključci sa današnje sjednice štaba svakako će ići na Radio Doboj kako bi građani bili upoznatio novonastaloj situaciji”, rekao je Kovačević.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

On je najavio da će, ukoliko se ukaže potreba, tokom sedmice biti održana još jedna sjednica Štaba.

Načelnik gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu Nenad Ostojić rekao je da je, zbog izmijenjene klime, prisutna bojazan od bujičnih potoka i plavljenja usljed obilnih kiša, podsjetivši da se tokom prošle godine radilo na pročepljavanju kritičnih tačaka.

Nenad Ostojić, načelnik Odjeljenja za civilnu zaštitu grada Doboja

On je naveo da je u pripravnosti Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom ukoliko se ukaže potreba da interveniše u ovoj lokalnoj zajednici ili da bude upućena negdje kao ispomoć.

Ostojić je rekao da se prati vodostaj rijeke Bosne uzvodno i da njen trenutni vodostaj u Doboju iznosi minus 65 centimetara.

On je pozvao građane da preventivno očiste propuste oko svojih njiva.

Preduzeće “Vode Srpske” upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske do petka, 20. januara, očekuju se veoma obilne padavine na području Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, kao i na zapadu Srpske, te rast bujičnih vodotokova, kao i vodostaja većih rijeka.

/SRNA/

Exit mobile version