Site icon olovka.info

DOBOJ: Sve spremno za doček Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija (FOTO)

davor savić doboj

Doboj privodi kraju pripreme za istorijsku posjetu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, koji će prisustvovati obilježavanju krsne slave ove lokalne zajednice – Preobraženje Gospodnje. Biće ovo posjeta patrijarha gradu Doboju nakon više od osam decenija i prva posjeta Njegove svetosti Porfirija Republici Srpskoj.U toku su finalne pripreme za posjetu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. Sve će biti spremno za njegov dolazak uoči Preobraženja Gospodnjeg. Posebno je uređena trasa kojom će se kretati litija od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do Gradske uprave.

 Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Doboj potrudili smo se da zastavama ukrasimo trasu kojom će prolaziti litija- rekao je Davor Savić, v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Doboj.

Davor Savić, v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Doboj

Poznato je koje ulice će biti zatvorene, a određena je i trasa za prolaz sanitetskih vozila. Očekuje se prisustvo do 10 hiljada vjernika iz cijele Srpske, kao i prisustvo velikog broja štićenih ličnosti. Na obezbjeđivanju događaja osim Policijske uprave Doboj biće angažovane i druge PU iz MUP-a Srpske.

-U skladu sa našim propisima i procedurama mi planiramo mjere koje inače preduzimamo kada su u pitanju visoke zvanice i štićene ličnosti koje zahtjevaju određen stepen bezbjednosti. Od momenta stupanja na teritoriju Republike Srpske cijelo vrijeme će Njegova svetost imati obezbjeđenje policijskih službenika tokom njegovog boravka i kretanja na području Republike Srpske– izjavio je Predrag Lazić, zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj.

Predrag Lazić, zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj

Povodom istorijske posjete patrijarha Porfirija Doboju i Republici Srpskoj, a na inicijativu gradonačelnika Borisa Jerinića jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je njegovim muralom. Posljednja posjeta patrijarha Doboju bila je prije 83. godine, kada je ovu lokalnu zajednicu posjetio patrijarh Gavrilo. Stručnjaci se slažu da je riječ o istorijskoj posjeti poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Kao istoričar znam da je ovo izuzetan istorijski događaj. Dolazak duhovnog pastira Srpske pravoslavne crkve u ovu sredinu, ne samo da ima značaj za pravoslavni narod nego za sve građane koji žive na ovim prostorima– rekla je Milka Ćosić, kustos istoričar.

Milka Ćosić, kustos istoričar

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće dočekan 18. avgusta u 18:00 časova ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, gdje će služiti doksologiju. Na dan slave grada Doboja služiće u istoimenom hramu svetu arhijersku liturgiju, a potom će ulicama proći litija do zgrade Gradske uprave gdje će biti prelomljen slavski kolač.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Exit mobile version