Site icon olovka.info

DOBOJ: Stigli prvi pacijenti u Dom učenika (FOTO)

pacijenti u Dom učenika

Prvi pacijenti pozitivni na virus korona smješteni su u Đački dom u Doboju. Prebačeni su iz banjalučkog Studentskog centra „Nikola Tesla“. Od sada će svi pozitivni na virus korona koji nemaju simptome i sa lakom kliničkom slikom sa područja dobojske regije biti smješteni u ovom Domu. Određeni su i timovi, koji će brinuti o njima.

-Zdravstveni nadzor vode timovi koji su formirani iz zdravstvenih ustanova JZU „Dom zdravlja“ Teslić, JZU „Dom zdravlja“ Doboj i JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj. To su timovi koji će se smjenjivati i raditi. Moramo čuvati grad od zaraženih, kao i ljude koji rade. Sproveli smo edukaciju, radimo na tome i imamo obezbijeđenu opremu – izjavio je dr Zoran Blagojević, koordinator za zdravstvena pitanja.

dr Zoran Blagojević, koordinator za zdravstvena pitanja

U banjalučkom Studentskom domu smještena su 22 pacijenta sa područja regije Doboj i oni će u narednim danima svi biti prebačeni u Dom u Doboju. Za početak biće smješteni na prvom spratu, koji je kapaciteta 27 kreveta. Hranu će im dostavljati dobojska Bolnica „Sveti apostol Luka“.

-Oni moraju biti posebno odvojeni, posebno pakovani i dostavljani pacijentima koji su zaraženi, što znači da mora biti što manje kontakta. Što se tiče ishrane oni će imati bolničku ishranu. S druge strane, što se tiče kapaciteta, na prvom spratu je 27 kreveta poštujući preporuke, a isto toliko je i na drugom i trećem spratu, U prvoj fazi aktiviraćemo samo jedan sprat – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Zaštita ljudi koji će brinuti o zaraženim pacijentima i ne dozvoliti da virus izađe iz Đačkog doma glavni su zadaci, rekao je prvi čovjek Grada Doboja. Svoja iskustva prenijeli su im iz banjalučkog Studentskog doma ističući da je najvažnija disciplina.

-Mora biti vojnička disciplina. To je ono što se očekuje od radnika i nema opuštanja. Jasno su propisane procedure. Postoje brošure za oblačenje i odijela od momenta kada radnik dođe na posao do momenta skidanja tih odijela, odnosno moraju se postaviti jasno crveni i plavi koridori. To su znači prljavi i čisti putevi kuda se dopremaju pacijenti i kuda oni odlaze – izjavio je Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“ Banja Luka.

Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“ Banja Luka

Na području Doboja ukupno je 37 lica pozitivno na virus korona. Skoro polovina su medicinari sa Internog odjeljenja dobojske Bolnice.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version