Site icon olovka.info

DOBOJ: Štab za vanredne situacije – Nema zaraženih virusom korona, 739 pod nadzorom

štab za vanredne situacije

U Doboju nema lica pozitivnih na virus korona, a pod nadzorom ih je 739, a 16 je izašlo iz nadzora, rečeno je iz dobojskog Štaba za vanredne situacije.

Direktor Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Đurđević naveo je da je u dobojskoj regiji trenutno jedno lice pozitivno na virus korona, a riječ je o zdravstvenom radniku iz Modriče koji je bio u Banjaluci.

“Danas će biti testirana još jedna osoba koja je putovala sa tim licem”, naveo je Đurđević.

On je istakao da se jedno lice iz Doboja, koje je juče stiglo iz inostranstva i bilo u kontaktu sa zaraženim osobama, nalazi na kućnoj adresi pod strogim zdravstvenim nadzorom.

Epidemiolog u Domu zdravlja Doboj Ana Ćekić Stevanović kaže da je epidemiološka situacija u Doboju stabilna i apelovala da lica u samoizolaciji ispoštuju preporučene mjere nadležnih institucija, a građani da smanje socijalni kontakt i pridržavaju se preporuka.

Direktor Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić zamolio je građane da se direktno obraćaju Higijensko-epidemiološkom zavodu Doma zdravlja, a ne bolnici, koja je zbog prevencije virusa korona obustavila redovne hirurške programe i sve dijagnostičko-terapijske procedure koje nisu hitne.

Gajić pojašnjava da se ove mjere ne odnose na liječenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

On je podsjetio da je i dalje na snazi mjera zabrane posjeta u ovoj bolnici i da je obavezno javljanje radnicima obezbjeđenja na ulazu.

Gajić kaže da ova zdravstvena ustanova u slučaju potrebe ima dovoljan smještajni kapacitet i da nema mjesta za paniku.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je građanima za dosadašnju disciplinu, a privrednike zamolio za strpljenje i najavio da će na današnjem Štabu biti definisano ko šta može da radi u narednom periodu.

On kaže da lokalna uprava sprovodi naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije i pozvao građane na odgovornost.

Jerinić je naveo da na području grada nije bilo evidentiranih kršenja naredbi koji se tiču radnog vremena, dok je jedan takav slučaj evidentiran na ruralnom području i sankcionisan je.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Prema njegovim riječima, evidentiran je određen broj slučajeva da su lica pod nadzorom kršila naredbu samoizolacije.

Jerinić kaže da prestaju sa radom vrtići i da će biti izvršen povrat sredstava u periodu dok traje vanredna situacija. 

Izvor: SRNA

Exit mobile version