Site icon olovka.info

DOBOJ: Sankcionisano 26 lica zbog vođenja psa bez povoca ili korpe

jovica žigić pu doboj

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj od početka godine sankcionisano je ukupno 26 lica zbog vođenja psa bez povoca ili zaštitne korpe, rekao je načelnik Sektora policije Policijske uprave Doboj Jovica Žigić.

Žigić je rekao da je tokom prva tri mjeseca sankcionisano 15 lica, u aprilu tri i osam u maju.

On je naveo da je u prva tri mjeseca prošle godine sankcionisano jedno lice, u aprilu nije bilo kazni, a tokom cijelog maja sankcionisana su dva lica.

Žigić je upozorio da je policija intenzivirala kontrole iz ove oblasti, te dodao da lica koja vode neobezbijeđenog psa najčešće susreće patrola policije, dok je neznatan broj prijava koje prime od građana.

“Problematika držanja i vođenja pasa regulisana je Zakonom o javnom redu i miru. Član 30 stav dva kaže da će onaj ko bez povoca i zaštitne korpe na njušci drži ili vodi opasnog psa na javnim površinama biti kažnjen novčano od 300 KM do 900 KM”, naglasio je Žigić.

On je pojasnio da je riječ o kumulativnim kaznama, odnosno da vlasnik psa mora držati na povocu i sa zaštitnom korpom na njuški.

Žigić se osvrnuo na incident u Tesliću od 10. maja, kada je u školskom dvorištu vlasnički pas napao djevojku jer ga je vlasnik namjerno pustio zbog neuzvraćene ljubavi.

On je dodao da se dežurni tužilac izjasnio da je riječ o krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti s obzirom na to da je djevojka povrijeđena.

Pas je na deset dana predat na posmatranje u karantin u nadležnosti veterinarske inspekcije, koja će po isteku odlučiti šta će sa njim.

/SRNA/

Exit mobile version