Site icon olovka.info

DOBOJ: Ruski stručnjaci obišli dobojsku bolnicu (FOTO)

rusi u doboju

Ruski stručnjaci obišli su bolnicu Sveti apostol Luka u Doboju, kako bi se detaljno upoznali sa epidemiološkom situacijom i mjerama koje je ova zdravstvena ustanova preduzela u borbi protiv virusa korona. Broj zaraženih pacijenata u Doboju i na regiji Doboj, trijažni centar na ulazu u dobojsku Bolnicu, sobe za izolaciju – informacije o svemu nabrojanom i drugi detalji zanimali su ruske stručnjake.

Nakon obilaska Bolnice u Doboju i nakon što su dobili potrebne informacije slijedi analiza, nakon koje ide dezinfekcija. Naime, oni će se slijedeće sedmice vratiti u Doboj, kako bi izvršili dezinfekciju ove zdravstvene ustanove, ali i Doma zdravlja Doboj.

-Slijedi ono što je dogovoreno, a to je da se uradi dezinfekcija svih tih prostora, javnih površina i samih objekata, gdje je moguć bio kontakt pacijenata pozitivnih na Kovid, kako bi se samim tim spriječilo njegovo širenje. Svakako da je sva pomoć u ovim momentima značajna i od velikog interesa za građane Doboja – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Mi to radimo konstantno sa svojim sredstvima. Takođe, to radi i Dom zdravlja, jer je Higijensko-epidemiološa služba dolazila da dezinfikuje naše prostorije, kada smo imali prvi slučaj zaraze u Bolnici Doboj. Međutim, ono što je značajno kod tih dezinfekcija je i da se promijene sredstva za dezinfekciju. Takođe, i da i mi nešto novo naučimo, odnosno da vidimo kako oni to rade i sa kojim sredstvima, jer što bi se reklo uvijek se može i više i bolje – rekao je Mladen Gajić, direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Mladen Gajić, direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj

U dobojskoj Bolnici hospitalizovano je devet pacijenata od kojih su tri pozitivna i šest sumnjivih. Dva pozitivna su iz Teslića, dok je treći ljekar iz Doboja.

-Prvi zaraženi Dobojlija je kod nas još uvijek na liječenju i čekamo njegove rezultate. Prošle sedmice smo uzorak slali na analizu i prvi test je bio negativan, da bi sutradan test koji se ponavja u roku od 24 sata bio ponovo pozitivan. Ono što jeste praksa i što je iz Instituta i Ministarstva rečeno je da moraju biti dva rezultata negativna uzastopno, da bi on mogao ići ponovo na kućnu izolaciju još 14 dana – izjavio je Mladen Gajić, direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Epidemiološka situacija na području Doboja je stabilna. Pod medicinskim nadzorom je 267 osoba, dok je iz nadzora izašlo 1133 lica.

-Građani poštuju sve ove mjere i odgovorni su i prema sebi i prema drugima, a to je dalo rezultat da smo u Doboju sa samo jednim zaraženim i smanjenim brojem ljudi koji su u izolaciji. To govori da smo na dobrom putu, ali je potrebno još strpljenja, da preduzmemo sve mjere i naravno da se izborimo svi zajedno – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Tokom naredne nedjelje ruski stručnjaci bi trebalo da izvrše dezinfekciju ove zdravstvene ustanove i to dezinfekcionim sredstvima, koja su stigla iz njihove zemlje. Dezinfikovaće takođe i dobojski Dom zdravlja.

Foto: rtvdoboj.org, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

SRNA

Exit mobile version