Site icon olovka.info

DOBOJ: „Razigrano pozorište“ nova knjiga pjesnikinje Rade Janjušić (FOTO)

rada janjušić

Dobojska pjesnikinja Rada Janjušić izdala je novu dječiju knjigu pod nazivom „Razigrano pozorište“. Izdavač knjige je Glas Srbije. Autorka najavljuje uskoro i novo štivo posvećeno svim generacijama.

U ovoj knjizi ove dobojske pjesnikinje sažeto je petanest igrokaza koji su nastajali od 2014. godine. Pored duhovnih autorka je napisala i igrokaze prilagođene djeci školskog uzrasta, poput Lijeno pile, Neposlušne životinje, Tužibabe i slične.

Ovi igrokazi su napisani još ranije. Imam sreću, kako ja to kažem, da moje učiteljice iz Osnovne škole „Sveti Sava“ koriste ove igrokaze za priredbe. Dva igrokaza su učestvovala za Dan škole. Zatim. igrokaz Baka na roditeljskom sastanku je izvođen ovdje kod nas u Doboju prije dvije godine u Centru za kulturu. Naravno, da sam srećna bila kada vidim da neko drugi moje igrokaze, odnosno moje predstavice uradi i kako to djeca izvode – izjavila je Rada Janjušić, pjesnikinja.

Rada Janjušić, pjesnikinja

Recezent knjige je Milica Marić profesorka srpskog jezika i književnosi iz Bijeljine, a izdavačka kuća Glas Srbije, Maje Kovačević poznate književnice, prije svega samohrane majke jedanaestoro djece. Od nje je, kako nam Rada priča, dobila poseban zadatak tokom rada na knjizi, a to je, da se u svom štivu posveti i majci Svetog Save, Svetoj Anastasiji. Ovaj igrokaz već je uvršten na repertoar dobojskog amaterskog pozorišta „Pozorištance bez adrese“ kojim rukovodi profesorka srpskog jezika i književnosti Mira Stanišev.

To je bio onako ozbiljan i jako težak zadatak za mene. Pročitala sam žitije Svete Anastasije i stvarno je malo toga napisano o njoj. Imala sam naravno veliku želju, ali i odgovornost i strah, da li sam dostojna da pišem o tome i da li ću pogriješiti, jer ne smijemo da uzimamo neke podatke koji nisu istiniti, a ja sam ih imala jako malo. Zatim, trebalo je da to sve rimujem i približim djeci, a to nije bilo nimalo lako. Jedno dva mjeseca nisam mogla ništa da napišem, ali Maja je rekla da osjeća i da je sigurna da ću ja to napisati. Razgovarala sam sa svojim sveštenikom i tražila blagoslov, tako da eto slava Bogu uspjela sam da napišem predstavu. To je bilo prvi put da napišem onako malo ozbiljniju predstavu za djecu. Dala sam je profesorici Miri Stanišev koja je stručnjak i koja se bolje razumije u pisanje dramskih tekstova da je pogleda i da mi da svoje iskreno mišljenje. Ona je bila stvarno zadovoljna i na moju veliku sreću, hvala Bogu, rekla mi je da će dobojsko „Pozorištance bez adrese“ igrati ovu predstavu – rekla je Rada Janjušić, pjesnikinja.

Ljubav prema poeziji i pisanju javila joj se, kako kaže, još od malih nogu, a svoju prvu javnu recitaciju imala je sa deset godina.

Pisala sam i u osnovnoj školi jer sam bila u literarnoj sekciji. U ratu sam onda pisala o izbjeglištvu i ratu. Te pjesme sve nisam ni objavljivala. A onda poslije rata sam zahvaljujući poznanstvu sa profesorima razredne nastave tj. učiteljicama, mojim prijateljicama, pisala po njihovoj želji za njihove priredbe. To je tako trajalo možda i nekih desetak godina na teme koje su njima trebale, da bih onda 2011. godine objavila svoju prvu knjigu poezije za djecu. Zatim, 2012. godine objavila sam drugu knjigu sa kojom sam prošla na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Treću knjigu sa duhovnim pjesmama sam objavila 2014. godine, pa sam 2017. godineobjavila izbor poezije. Ali već tada sam sebi nekako dala zadatak da ako nekada budem štampala poeziju, da će to onda biti samo poezija za djecu. Međutim, u međuvremenu sam pisala i druge pjesme za razne konkurse na rodoljubive, duhovne i misaone teme. Kako sam nadobijala onako i poprilično nagrada to mi je onda dalo samopouzdanje da ipak i to vrijedi, te da bi trebala onda da štampam i knjigu sa svim tim mojim i nagrađenim i nenagrađenim pjesmama – izjavila Je Rada Janjušić, pjesnikinja.

Svjetlost dana uskoro će ugledati i Radina nova knjiga „Krstić u porubu“. U tom štivu naći će se sve one pjesme koje je Rada pisala unazad sedam godina. U osamdeset pjesama naći će se poezija za odrasle, ljubavna, duhovna, rodoljubiva, misaona.

(RTV Doboj)

Exit mobile version