Site icon olovka.info

DOBOJ: Radić: U toku izrada novog plana zbrinjavanja radnika (FOTO)

Ispraćaj u penziju radnika ŽRS Doboj

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Željko Radić rekao je da ova kompanija nema viška radnika već neadekvatnu strukturu i da se zbog toga sa resornim ministarstvom radi novi plan zbrinjavanja specifičnih kategorija radnika.

Radić je na svečanosti ispraćaja u penziju 97 radnika ŽRS, koju je organizovao Sindikat željezničara, rekao da je kompanija tokom prošle godine po raznim osnovama smanjila broj radnika za 184.

“Za stimulativnu otpremninu prošle godine imali smo tri javna poziva sa oko 50 prijavljenih radnika, s tim da su Željeznice, poštujući program zbrinjavanja viška radnika, odobravale odlazak uz stimulativnu otpremninu samo za radnike koji ne spadaju u deficitarne”, rekao je Radić novinarima.

Željko Radić, generalni direktor “Željeznica Republike Srpske”

On kaže da su Željeznice, na osnovu procjena i presjeka stanja sa 31. martom, imale 172 radnika sa smanjenom radnom sposobnošću i 19 radnika iz kategorije invalidi rada.

“Pored njih, još je oko 100 invalida po drugim kategorijama i to su invalidi rata i civilne žrtve čija funkcionalnost nije bila prepreka za raspored”, rekao je Radić.

On kaže da je novom sistematizacijom novi raspored našlo oko 110 radnika od kojih će neki biti predmet procjena radne sposobnosti ili pokušaja penzionisanja pošto su to najčešće radnici stariji od 58 godina koji ne mogu da učestvuju u projektu doškolovanja.

Radić je ukazao na trenutno nepovoljnu starosnu strukturu zaposlenih i da 60 odsto otpada na one koji su od 45 do 60 godina.

Predsjednik Sindikata željezničara ŽRS Jelenko Dobraš rekao je novinarima da da danas ujedno proslavljaju i 30 godina od osnivanja ovog sindikata.

Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara ŽRS

Nemanja Starčević iz Novog Grada je, obavljajući poslove vozovođe i konduktera, uslov za penzionisanje ostvario 2020. godine.

On kaže da će svoj radni vijek pamtiti po pređenim kilometrima i da mu nedostaje taj period.

Nemanja Starčević, penzioner iz Novog Grada

Radovan Cvijanović iz Doboja kaže da je proveo lijep radni vijek na “Željeznicama”, upoznavši mnoge, njemu drage ljude, od kojih su neka prijateljstva ostala i do danas.

“`Željeznice` su specifičan kolektiv, tu je jedno veliko drugarstvo i sve probleme mi smo rješavali kolektivno”, izjavio je Cvijanović.

Radovan Cvijanović, penzioner iz Doboja

Na današnjoj svečanosti kao gosti bili su i predstavnici sindikata željeznica Srbije i Hrvatske.

Exit mobile version