Site icon olovka.info

DOBOJ: Proslavljena kineska Nova godina (FOTO)

doboj kineska nova godina

Ekonomska i Ugostiteljska i Trgovinska škola u Doboju proslavile su danas nizom aktivnosti kinesku Novu godinu tigra, u saradnji sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjaluci.

Tim povodom održane su radionice pravljenja lampiona i čvorova, te tradicionalnog ispijanja čaja.

Direktor Konfucijevog instituta Šen Li rekla je novinarima da se današnjom aktivnosti obilježava i posljednji dan kineske Nove godine, koji se zove i Festival lampiona, sa tradicijom dužom od 2.000 godina.

“To je tradicionalni praznik kada se porodice okupljaju”, navela je Lijeva i pojasnila da se danas prave lampioni koji se puštaju u nebo sa ceduljama na kojima su zapisane želje, a ovaj festival prati i tradicionalni ples.

Šen Li, direktor Konfucijevog instituta

Lijeva je istakla da su danas u Doboju predstavljeni i novi kineski profesori koji će na radionici predočiti jedan dio kineske kulture.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić rekla je da je obilježavanje kineske Nove godine u Republici Srpskoj počelo 31. januara koncertom u Banskom dvoru u Banjaluci.

Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj

Ona je rekla da saradnja ove škole sa Konfucijevim institutom uspješno traje već tri godine.

O tradiciji i običajima koji su vezuju na današnji dan govorio je učenik iz Doboja Filip Vu, čiji je otac Kinez, a koje je naučio tokom boravka u toj zemlji koju posjećuje svake druge godine.

“Svi se oblačimo u crveno jer u Kini crvena boja znači sreću. Slavimo uz feštu hrane i pića sa porodicom”, izjavio je Vu i naveo da se na trpezi obavezno nalaze tradicionalne piroge, pečena riba koja simbolizuje napredak i više ljubavi i sreće u odnosu na prethodnu godinu, kao i bambus.

Filip Vu, učenik

Na prvi dan kineske Nove godine članovima porodice se šalje crveni paket sa novcem, na vrata se lijepe slova koja označavaju sreću, uz tradicionalni ples po kući u kostimu zmaja koji treba da simbolizuje zaštitu.

U okviru današnje manifestacije učenici Ugostiteljske škole napravili su tradicionalni kineski keks koji se služi uz čaj.

Učenik trećeg razreda kulinarsko-tehničkog smjera Srećko Blagojević pojasnio je da je, u odnosu na domaću, kineska kuhinja mnogo manje kao namirnicu koristi šećer i čokoladu, a kao njihov najzanimljiviji kolač naveo je keks sa bademom koji se pravi za Novu godinu. 

Srečko Blagojević, učenik trećeg razreda kulinarsko-tehničkog smjera

Galerija:

(SRNA)

Exit mobile version