Site icon olovka.info

DOBOJ: Promovisana knjiga „Progovori da vidim ko si” (FOTO)

progovori da vidim ko si

„Progovori da vidim ko si” – knjiga autora Slobodana Roksandića promovisana je u Velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Tehnika glasa, artikulacija, upotreba riječi, govorna interpukcija, ritam i tempo govora, govor tijela i suočavanje sa tremom. Sve su ovo teme koje je autor Slobodan Roksandić, inače komunikolog po struci, obradio u svojoj knjizi „Progovori da vidim ko si“. Nekada se, priča autor, o kulturi govora drugačije govorilo. Danas, ističe, ima mnogo grešaka.

Mladi nisu svjesni značaja rada na usmenom izrazu. Šta će meni kultura govora? Šta ako tamo onaj influenser ili jutjuber, govori tako kako govori, a zarađuje brdo para? Šta će meni kultura govora, kažu oni? Oni ne znaju da sutra kada budu bili bankari, ekonomisti, pravnici ili ljekari, da će im itekako biti bitno da se lijepo izraze na kongresu, na tribini, među kolegama, sa pacijentima, ako budu ljekari i tome slično. Strateški moramo da shvatimo da je vrijeme da moramo da se bavimo tom temom podjednako kao i sa učenjem stranih jezika. U ozbiljnim zemljama kao što je Finska ili sličnim zemljama koje polažu mnogo pažnje svom obrazovnom sistemu prezentovanje, javni nastup i usmeni izraz, odnosno kultura govora se uče od osnovne škole – izjavio je Slobodan Roksandić, autor knjige.

Slobodan Roksandić, autor knjige

Dikcija, tehnika glasa, način disanja prilikom govora, neverbalna komunikacija, sve segmente lijepog govora sve četiri godine savladavao je na Akademiji umjetnosti glumac Milan Bosiljčić. Zajedno sa Roksandićem osnovao je Udruženje „Izražajnost“ sa ciljem da se obrate mladima, studentima i prosvjetnim radnicima, kojima je glas i govor osnovno sredstvo za rad.

-Prije tri godine smo osnovali to Udruženje. Ono se zove Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture govora. Cilj nam je bio da se obratimo mladima, studentima i prosvjetnim radnicima, jer prvi nivo odbrane jesu učitelji, odnosno prosvjetari koji uče djecu. Takođe, imamo još jednu drugu stvar, a to je da prosvjetni radnici spadaju u jednu kategoriju koja se zove vokalni profesionalci. Isto tako i vi kao voditelji, odnosno spikeri spadate u tu kategoriju. Šta to znači? To znači da glas i govor koristimo kao osnovno sredstvo za rad – rekao je Milan Bosiljčić, glumac.

Milan Bosiljčić, glumac

Knjiga „Progovori da vidim ko si“ namijenjena je svima, ali prevashodno učenicima koji kroz zanimljive lekcije i audio – vizuelni sadržaj uče kulturu govora. Izdavanje knjige podržao je i Republički pedagoški zavod Republike Srpske, koji je istu akreditovao kao dodatno sredstvo u nastavi, a sve sa ciljem unapređenja usmenog izražavanja među učenicima.

-Kad je prijedlog rukopisa došao u Republički pedagoški zavod Republike Srpske inspektori i prosvjetni savjetnici su utvrdili da je ovo dobar rukopis. Dali smo pozitivno mišljenje, a poslije toga su išli saglasnost i štampanje. I ovo je nešto što se može koristiti od trećeg razreda osnovne škole, pa do završnog razreda srednje škole. Znači, nije određen uzrast učenika, tako da bilo koji učenik u svakom trenutku, pa čak i odrasli mogu koristiti ovaj priručnik. Ovaj priručnik se koristi kao dodatno sredstvo u nastavi za srpski jezik. Drago mi je da je ovo na neki način završeno i danas promovisano. Vjerujem da će se ovaj priručnik od septembra naći u knjižarama i u svim bibliotekama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj – izjavio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske

Na dva međunarodna seminara koje je Udruženje „Izražajnost“ organizovalo prisustvovalo je više od osam i po hiljada prosvjetnih radnika iz Srbije, Hrvatske i BiH. Anketa je pokazala da 97 odsto učitelja i nastavnika smatraju da je kultura govora itekako važna, ali da joj se u nastavnom planu i programu posvećuje vrlo malo pažnje. Knjigu „Progovori da vidim ko si“ izdali su Udruženje „Izražajnost“ u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Srpske. Njenu promociju u Doboju pomogli su dobojska Ekonomska škola i Gradska uprava.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version