Site icon olovka.info

DOBOJ: Predugo traje istraga Tužilaštva BiH o granatiranju Doboja

granatiranje doboja

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ocijenio je da predugo traje devetogodišnja istraga Tužilaštva BiH u predmetu granatiranja Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine i da to nije dobro.

Jerinić je naveo da je trebalo da svi procesi u predmetu granatiranja budu okončani još prije 10 godina, a odgovorni počionici sankcionisani.

On je dodao i da se ne može miješati u rad pravosudnih institucija BiH, ali smatra da svako ko je počinio zločin, na bilo kojoj strani, mora da odgovara.

“Ali, to ne utvrđujem ja već institucije koje su za to zadužene”, izjavio je novinarima Jerinić.

On smatra i da neefikasnost Suda i Tužilaštva BiH konstantno vraća narode sa ovog područja u istoriju. “Moje opredjeljenje i razmišljanje je da istoriju ili prošlost ne smijemo zaboraviti. Raduje me što je Doboj multietičan, grad otvoren za sve i jedino gradeći sadašnjost možemo se nadati budućnosti”, naveo je Jerinić.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu granatiranja Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine tokom kojeg je smrtno stradalo 99 civila, a 322 su ranjena.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno Srni da se predmet nalazi u fazi istrage, da se saslušava veliki broj svjedoka i prikuplja brojna materijalna dokumentacija, nakon čega će uslijediti donošenje jedne od tužilačkih odluka.

Riječ je o predmetu protiv lica čiji su inicijali A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, koji je do 2012. godine vodilo Okružno javno tužilaštvo Doboj, kada je prema odluci Suda BiH proslijeđen Tužilaštvu BiH. 

(SRNA)

Exit mobile version