Site icon olovka.info

DOBOJ: Pomoć funkcionera za nabavku respiratora i medicinske opreme (FOTO)

dobojski funkcioneri
dobojski funkcioneri

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te članovi Vijeća naroda Republike Srpske i Savjeta ministara iz Doboja uplatiće kao jednokratnu pomoć određen iznos sredstava na poseban račun, koji je Gradska uprava otvorila, kako bi pomogla dobojskoj Bolnici i Domu zdravlja u ovom gradu u nabavci respiratora i druge medicinske opreme. Ovo je rekao nakon sastanka sa njima gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

-Želim da se zahvalim poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Obrenu Petroviću koji je uplatio iznos od 10.000 KM na račun. Moja malenkost je uplatila isti taj iznos. Zatim, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić, zamjenik direktora Vodovoda Igor Petrović i direktor Gradske toplane Slađan Jović su uplatili po 5000 KM. Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Marić, Danijel Jošić, Aleksandar Subotić, Srđan Todorović i Slavko Gligorić uplatili su po kompletan iznos paušala. Zamjenik ministra odbrane BiH u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Mirko Okolić je uplatio 5000 KM, a delegati u Vijeću naroda Republike Srpske Jasna Lukić i Mihnet Okić uplatli su po 1000 KM – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Prvi čovjek Grada Doboja zahvalio se i privrednim subjektima, koji su do sada donirali sredstva za nabavku respiratora i medicinske opreme. U planu je nabavka 29 respiratora za dobojsku Bolnicu, koja sada posjeduje tri respiratora.

-U ovoj prvoj fazi u što kraćem roku trebali bi dobiti prvih pet respiratora preko UNDP-a. Odavno smo već pokrenuli procedure i potpisali određen sporazum, tako da očekujemo da na sarajevski aerodrom sleti prvi kontigent, gdje bi za grad Doboj bilo obezbijeđeno pet, a u drugoj isporuci još 15 respiratora – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Za sada su dobro opremljeni, ali trebaju im zalihe, jer zaposleni iz dobojskog Doma zdravlja pokrivaju karantine u Doboju i Brodu.

-Mi u ovom momentu imamo sve što nam je potrebno za funkcionisanje, ali mi zaista ne znamo do kada će ovo trajati. Oprema koja nam je potrebna je laboratorijski materijal, toga zasad imamo, kao i lična zaštitna oprema u vidu zaštitnih odijela, maski, rukavica i vizira – izjavio je Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj

Epidemiološka situacija na području Doboja je stabilna. Nema novozaraženih u ovom gradu. Pod nadzorom su 492 lica, dok je iz nadzora izašlo 700 osoba. Čekaju se rezultati testova za 26 osoba.

-U Bolnici Doboj smo dosada uradili 80 testova, to je ono što je Bolnica direktno uradila, jer to su prvi uzorci koji se uzimaju od naših pacijenata. Od toga smo imali 13 pacijenata koji su pozitivni. Iz grada Doboja kao što znate imamo jednog pozitivnog pacijenta, iz Modriče i Broda po dva pacijenta, iz Dervente jednog i iz Teslića 7 pacijenata – rekao je Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj.

Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj

Na liječenju u dobojskoj Bolnici su dvije osobe pozitivne na virus korona, ljekar iz Doboja i ženska osoba iz Teslića. Hospitalizovano je i šest pacijenata sumnjivih da su pozitvni na Kovid-19.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version