Site icon olovka.info

DOBOJ: Položeni vijenci i cvijeće žrtvama kazamata FOTO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, te pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković, položili su danas vijenac kod spomenika žrtvama dobojskog kazamata nedaleko od željezničke stanice u Doboju u čast 12.000 Srba ubijenih u zloglasnom austrougarskom logoru u ovom gradu koji je bio prvi u modernoj Evropi.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Cvijeće su položili potomci žrtava, predstavnici poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i srpskih poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, te gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Poštu su odali pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i brojni građani.

Prethodno su vijenci položeni i kod Spomen-kosturnice stradalim Srbima u Doboju.

U čast Svetih novomučenika Eparhije zvorničko-tuzlanske kod Spomen-kosturnice slomljen je slavski kolač i osveštano žito, povodom 108 godina od internacije Srba u dobojski logor.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, obratili su se zvaničnici.

Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

Logor je osnovan 27. decembra 1915. i bio u funkciji do 5. jula 1917. godine.

Među logorašima su bila 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je 12.000 ubijeno.

Stradalnike u dobojskom logoru je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio novomučenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Prvi podaci o dobojskom logoru predočeni su tek u “Spomenici posvećenoj mučenicima i žrtvama dobojske internacije iz svjetskog rata 1915/16. godine”, koja je urađena prilikom osveštanja spomenika, Spomen-kosturnice sa kostima stradalih i Spomen-crkve Svetih apostola Petra i Pavla 1938. godine.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, srna.rs

/SRNA/

Exit mobile version