Site icon olovka.info

DOBOJ: Podijeljeni sjemenski paketi (FOTO)

doboj sjemenski paketi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske realizuje vanrednu mjeru podrške poljoprivrednoj proizvodnji putem podjele sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava. Gradu Doboju dodijeljeno je 180 paketa.

Među 180 porodica koje su dobile sjemenski materijal za proljećnu sjetvu je petočlana porodica Salkanović iz Grapske Gornje kod Doboja. Kako je rekao glava porodice pomoć u sjemenskom materijalu će im olakšati sjetvu.

-Sijemo za kuću, odnosno za nas, onoliko koliko može biti dovoljno za nas pet članova. Zahvaljujemo se puno na pomoći. Ne znam kolika je vrijednost paketa, ali kolika god da je, mi smo zadovoljni – izjavio je Medžis Salkanović, iz Grapske Gornje.

Medžis Salkanović, Grapska Gornja

Sjemenski paketi vanredna su mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje na malim gazdinstvima.

-Radi se o paketu vrijednosti 250 KM koji treba da se realizuje otprilike kod socijalno ugroženih lica, koja imaju poljoprivredne kapacitete površine bar 500 kvadrata. Riječ je o površini gdje oni mogu da zasiju ova sjemena i sebi obezbijede za godišnje potrebe poljoprivredne proizvode, koje oni mogu proizvoditi ovdje i koristiti tokom čitave godine – rekao je Dragiša Marković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Dragiša Marković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

-Dodijeljena su sjemena za 500 m2. Riječ je o 25 kg krompira, luka, pasulja, te ostalog sitnog sjemena kao što su zelena salata, špinat, mrkva, karfiol itd. Pored sjemena biće dodijeljeno 50 kg đubriva, te rasadni materijal paprike, paradajza i krastavaca – izjavio je Anis Husaković, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Grada Doboja.

v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Grada Doboja

Prioritet u ovoj vanrednoj mjeri imaju socijalne kategorije: višečlane porodice, samohrani roditelji, osobe koje su sticajem okolnosti izgubile posao, materijalno neobezbijeđena domaćinstva koja nemaju redovna primanja, primaoci socijalne pomoći i ostale ranjive kategorije koje imaju na raspolaganju najmanje pola dunuma obradivog poljoprivrednog zemljišta. Korisnici u Doboju su birani na osnovu socijalne karte dobojskog Centra za socijalni rad.

-Koncept raspodjele je bio da se radi o dodijeli sjemenskih sredstava porodicama socijalno ugroženih kategorija, višečlanim porodicama, kao i porodicama koje imaju samohrane roditelje. Ovi sjemenski paketi se tehnički odnose na potrebe koje zadovoljavaju jednu porodicu – rekao je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja

-Napravljen je raspored tako da ispoštujemo sve mjere Štaba za vanredne situacije, kako ne bi došlo do masovnog okupljanja, tako da na svakih sat vremena dolazi po grupa ljudi koji će preuzimati ove sjemenske pakete. Organizovan je i prevoz u slučaju da neko od korisnika ne može da preuzme paket, a isto tako dozvoljena je i mogućnost da na primjer komšija uz ličnu kartu preuzme paket za svog komšiju – izjavio je Milenko Nikolić, koordinator.

Milenko Nikolić, koordinator

Sredstva za pakete pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima  obezbijeđena su od Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/.      

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version