Site icon olovka.info

DOBOJ: Počeo dvodnevni foto-maraton “Doboj u fokusu” (FOTO)

doboj foto

U Doboju je danas počeo dvodnevni foto-maraton “Doboj u fokusu”, prvi takvog tipa u Republici Srpskoj, na kojem učestvuje šest eminentnih fotografa iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i NJemačke.

Radi se o vrhunskim fotografima Igoru Trišiću iz Berlina, Aljoši Vajgeltu iz Esena, Vladimiru Tadiću iz Banjaluke, čiji je rad ove godine u konkurenciji krajolika proglašen najbolji od Nacionalne geografije, Dušanu Vukoviću iz Trebinja, Siniši Skenderiji iz Viteza i Zoranu Laziću iz Doboja.

Foto-maraton je takmičarskog tipa, a po šest najboljih radova učesnika ocjenjivaće eminentni fotografi iz Foto-saveza Srbije, i to sekretar Miroslav Predojević, dokumentarni fotograf Imre Sabo i majstor fotografije Maja Stošić.

Predstavljanje učesnika održano je sinoć u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, a Zoran Lazić, koji je i koordinator foto-maratona, izjavio je Srni da se radi o pilot-projektu i prvom dešavanju takvog tipa u Republici Srpskoj.

On je pojasnio da će danas fotografi obići nekoliko turističkih lokacija na planini Ozren, poput Gostilja, farme jelena lopatara i baze “Paragost”, a u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom /KUD/ Doboj predviđeno je i fotografisanje pet članova ovog društva u autentičnim narodnim nošnjama ovog i drugih krajeva Republike Srpske.

“Nedjelja je planirana za Goransko jezero, tvrđavu `Gradina`, Regionalni muzej, i kao najzanimljiviji dio – fotografisanje arhitekture modernog Doboja, odnosno dijela grada koji se širi”, naveo je Lazić.

On kaže da je kao pilot-projekat ovaj maraton pozivnog tipa i najavio da naredne godine planira organizovati malo ozbiljniju priču.

Foto-maraton organizuje dobojsko Udruženje za razvoj, seoskog turizma, njegovanje tradicije i čuvanje nasljeđa “Staro nasljeđe”, uz podršku gradske Turističke organizacije i Gradske uprave Doboj. 

/SRNA/

Exit mobile version