Site icon olovka.info

DOBOJ: Panić pozdravio povećanje iznosa za nabavku ortopedskih pomagala

doboj Zoran Panić

Zoran Panić, predsjednik Udruženja amputiraca Doboj pozdravio je danas odluku Vlade Republike Srpske da poveća iznos sredstava za nabavku ortopedskih pomagala, zahvaljujući kojem će ovoj kategoriji lica biti omogućeno da kupe kvalitetna i funkcionalna pomogala i unaprijede kvalitet života.

Panić je rekao Srni da na području Doboja ima 129 amputiraca, a 285 ih je u toj regiji, koji koriste ortopedska pomagala za gornje i donje ekstremitete.

“Za ovaj iznos koje je odobrilo ministarstvo, a koje je za svaku pohvalu, mogu u odnosu na period od prije tri godine da kupe vrlo kvalitetna i funkcionalna ortopedska pomagala”, rekao je Panić.

On je pojasnio da su sada dostupna kvalitetnija karbonska stopala i lajneri koji amputircima odnosno ratnim vojnim invalidima omogućavaju funkcionalnu uključenost u društvo, sportske aktivnosti, ali i radne mogućnosti.

Kako će to u praksi izgledati, Panić je ukazao na primjeru ortopedskog pomagala potkoljene proteze jedne noge, za koje je prošle godine po korisniku obezbijeđen ukupan iznos od 5.142 KM, a od ove godine je uvećan na 9.142 KM.

On je ukazao i da je skraćena i pojednostavljena procedura nabavke ortopedskih pomagala i data mogućnost izbora nabavke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je juče da je novim pravilnikom obezbijeđen veći iznos novca za nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i paraplegičare. 

(SRNA)

Exit mobile version