Site icon olovka.info

DOBOJ: Otvorena izložba karikatura “Satira je pola zdravlja” (FOTO)

doboj Satira je pola zdravlja

U Doboju je danas otvorena izložba karikatura “Satira je pola zdravlja”, autora Bojana Jokanovića iz ovog grada, o temi svakodnevice tokom dvomjesečne izolacije izazvane virusom korona.

Jokanović je rekao novinarima da svaka nesreća u narodu sa ovih područja budi satiru, te se osmijehom brani od nevolje.

“U svakoj neprilici i nevolji iz ljudi ispliva ono najbolje i najgore, i to sam na neki način pokušao da predstavim, one istinske heroje”, istakao je Jokanović, dodavši da u početku nije imao namjeru da radove javno objavi.

Bojan Jokanović, autor izložbe „Satira je pola zdravlja“

On je naveo da u njegovim ilustracijama svako vidi ono šta hoće i da bez obzira na teške ekonomske posljedice pandemija virusa korona daje prostora za kreativce.

Jokanović je za naredni period najavio izdavanje dvije nove knjige “Bonton za najmlađe”, te “Sizif dva” sa kojom će se predstaviti na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, i sa kojom očekuje da će ponoviti prošlogodišnji uspjeh “Sizifa” koja je tada proglašena za najprodavaniju dječiju knjigu.

Akademski vajar Drago Handanović istakao je da je riječ o vrijednoj izložbi na kojoj je predstavljeno 20 radova Jokanovića, za kojeg kaže da je vrhunsko ime u edukativnoj ilustraciji.

“Sve to što Bojan radi, napravi jednu figuru koja u disproporciji sama izaziva smijeh, a ukoliko još napiše tekst onda u tom smislu karikatura ima veći smisao”, rekao je Handanović.

Draga Handanović, akademski vajar

Direktor dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje Lidija Žarić navela je da će izložba za posjetioce biti otvorena do 15. juna, davši da je sa današnjom izložbom počela da radi i umjetnička galerija.

Lidija Žarić, direktor JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj

Izložba je za posjetioce otvorena radnim danom od 10.00 do 13.00 časova i od 18.00 do 20.00 časova, uz poštovanje svih pravila o distanciranju i dezinfekciji, saopšteno je iz Centra za obrazovanje i kulturu.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Exit mobile version