Site icon olovka.info

DOBOJ: Osvještan obnovljeni hram u Podnovlju (FOTO)

obnovljen hram u podnovlju

Zub vremena je učinio svoje zbog čega je prije dvije godine počela obnova crkve Preobraženja Gospodnjeg u vučijačkom mjestu Podnovlje kod Doboja. Urađena je nova fasada i zamijenjeni su oluci. Osim što je izvršeno vanjsko uređenje ove crkve postavljen je novi ikonostas, a završeno je i freskopisanje. Ovaj hram je obnovljen uz pomoć Gradske uprave i parohijana.

Unutrašnji i vanjski dio poslova smo priveli kraju. Još je ostalo nekolicina poslova da se završi, mijenjanje crijepa i podaščavanje, ali i to do kraja sljedeće godine planiramo da u potpunosti završimo – izjavio je Velibor Mlađenović, protonamjesnik.

Velibor Mlađenović, protonamjesnik

Freske, novi ikonostas i obnovljeni hram Preobraženja Gospodnjeg u Podnovlju osvještao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je rekao da trebamo ići putem obnove i izgradnje naših svetinja.

Crkva se trudi da u ovo vrijeme bude ono što treba da bude, odnosno da bude duhovna mati ovog naroda, tj. da brine o duhovnim potrebama našeg naroda, da zida, obnavlja i osvjećuje svetinje, da narod tu može dolaziti i moliti se Bogu i osvjećivati se. Najbitnije je da mi sebe kao ličnosti osvjetimo i pripremimo se za carstvo nebesko i vječni život, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

Kum obnovljenog hrama bio je narodni poslanik Nebojša Marić, kojemu je uručen orden kralja Dragutina. Arhijerejske pohvalnice uručene su gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, poslaniku u Palamentu BiH Obrenu Petroviću, mještaninu Slavki Kovačeviću, te ostalima koji su pomogli obnovu ovog hrama.

-Naša je obaveza da čuvamo vjeru, tradiciju i kulturu. Naravno, da je i ovo jedan vid pomoći našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi kroz izdvajanje sredstava iz budžeta Grada, Posebno me raduje sada kada se uđe u obnovljene i freskopisanje hramove, jer je sada zaista puno ljepše – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja,

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Osvjećenju obnovljenog hrama u ovom vučijačkom selu prisisutvovali su i zamjenik Ministra odbrane BiH Mirko Okolić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i Aleksandar Subotić, te brojne ličnosti iz društveno-političkog života Grada Doboja.

Novoobnovljenom hramu, koji je mjesto njihove molitve, raduju se i sami vjernici.

U porti ove crkve gradi se i Svetosavski dom. Ostalo je još da se uradi fasada, kao i da se uvede centralno grijanje, nakon čega će i ovaj vjerski objekat biti osvjećen.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version