Site icon olovka.info

DOBOJ: Osnovan Regionalni savjet za obrazovanje (FOTO)

Regionalni savjet za obrazovanje

U Doboju je danas osnovan Regionalni savjet za obrazovanje s ciljem da poveže srednje škole sa privrednim subjektima i lokalnom zajednicom kako bi se došlo do najboljih rješenja kada je riječ o upisnoj politici.

Za predsjednika Savjeta izabrana je Nermina Isić, stručni savjetnik za privredu i društvene delatnosti u Gradskoj upravi.

Cilj Savjeta je i unapređenju infrastrukturnih uslova školovanja i zajednički projektni nastupi prema međunarodnim i lokalnim donatorima.

Isićeva je navela da su od republičkog savjetodavnog tijela dobili i određena uputstva kako pojedina zanimanja približiti roditeljima i djeci s ciljem da se po okončanju školovanja učenici i zaposle ili posluju samostalno.

Nermina Isić, predsjednik Regionalnog savjeta za obrazovanje

Ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Novica Mitrović kaže da su osim Doboja savjeti do sada osnovani i u Trebinju, Modriči i Banjaluci, od ukupno 10 koliko ih je planirano u Srpskoj.

Novica Mitrović, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Osnivanje regionalnih savjeta inicirano je od Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske čiji predstavnik Danijel Kovč očekuje da će savjet promocijom deficitarnih zanimanja obezbijediti kvalifikovaniju radnu snagu u preduzećima.

Danijel Kovč, predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Kada je u pitanju dobojska regija on je deficitarnim naveo zanimanja u metalskom i drvnoprerađivačkom sektoru.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević naveo je da će Gradska uprava u skladu sa mogućnostima kroz lokalno savjetodavno tijelo podržati rad Savjeta koji uz Doboj obuhvata i Teslić, Derventu, Brod, Petrovo i Stanare.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Predstavnik preduzeća za proizvodnju metalnih podložaka za auto-industriju “Skaj adapter” iz Broda Dejan Simirdžija pozdravio je inicijativu formiranja Savjeta kako bi se mladima omogućilo da steknu praksu i zaposle u lokalnim preduzećima i na taj način zadržali u Republici Srpskoj.

Dejan Simirdžija, predstavnik preduzeća
za proizvodnju metalnih podložaka za auto-industriju “Skaj adapter”

U Doboju su ranije kao deficitarna za upis u školsku 2022/23. godinu resornom ministarstvu predložena zanimanja – tehničar CNC tehnologije i alatničar instalater u Tehničkoj školi, poslastičar-pekar u Ugostiteljskoj školi, te električar elektroinstalater i auto-električar u Saobraćajnoj i elektro školi.

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

(SRNA)

Exit mobile version