Site icon olovka.info

DOBOJ: Omladinska banka Doboj organizovala info dan za projekte mladih (FOTO)

Omladinska banka Doboj

Omladinska banka Doboj objavila je javni poziv za sve zainteresovane mlade, koji mogu sa svojim projektom da se prijave. Rad dobojske Omladinske banke već četiri godine podržavaju Grad Doboj i Fondacija „Mozaik“, a u prošloj godini realizovano je pet društveno-korisnih projekata.

Svi mladi koji imaju neku ideju uz pomoć Omladinske banke mogu je i realizovati. Dobojska Omladinska banka organizovala je info dan, gdje je prezentovala kako i na koji način mogu da se prijave. Svoje projekte mogu kandidovati mladi starosti od 17 do 30 godina.

-Mladi mogu da pišu projekte jer imamo budžet od 7500 KM. To je okvirno 5 do 6 projekata koji mogu da se realizuju u periodu od 1. maja do 1. avgusta. Projekat treba da se realizuje na području Grada Doboja i da unaprijeđuje našu zajednicu – izjavila je Vedrana Đurđević, Omladinska banka Doboj.

Vedrana Đurđević, Omladinska banka Doboj

Omladinska banka postoji u Doboju već četiri godine. Finansijski ju podržavaju Grad Doboj i Fondacija „Mozaik“.

-Grad Doboj je potpisao memoradum za vrijeme mandata gradonačelnika g Obrena Petrovića. U početku je to bila sumnjičava ideja, ali evo nakon tri pune godine rada vide se rezutati. Kao što vidite sala je popunjena mladim ljudima koji su se animirali u gradu Doboju, koji žele pozitivne promjene i koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Meni je drago što je aktuelni gradonačelnik g. Boris Jerinić nastavio praksu svog prethodnika g. Obrena Petrovića i takođe ušao sa podrškom u nove projekte koji se tiču mladih ljudi. U budućnosti se nadamo još većoj podršci i još većim paketima za omladinu grada Doboja – rekao je Mladen Joksimović, Omladinska banka Doboj.

Mladen Joksimović, Omladinska banka Doboj

U prošloj godini realizovano je pet društveno-korisnih projekata za mlade. Jedan od projekata je realizovan u Podnovlju. U pitanju je izgradnja nadstrešnice u sklopu Fudbalskog kluba „Polet“, a sve sa ciljem druženja mladih na otvorenom. Ista grupa mladih ima ideju za novi projekat.

-Planirali smo da uradimo kratak video u kojem će se prikazati kako istorijsko, tako i geografsko područje Grada Doboja, kao i njegove znamenitosti. Planirali smo da uradimo i jednu skulpturu u obliku srca, gdje bi svi posjetioci grada Doboja mogli da se slikaju pored nje – izjavio je Vanja Vanovac.

Vanja Vanovac

Osim društveno-korisnih projekata mladi mogu da uz pomoć Omladinske banke pokrenu i mikro-biznis. Ahmed Isić je prošle godine pokrenuo biznis. Bavi se prodajom i servisiranjem računara, računarske opreme i telefona. Otkrio je kakve su to ideje za pokretanje biznisa mladi najčešće imali.

-Do sada najčešće su se javljale osobe koje drže frizerske salone, automehaničarske radnje ili servise. Podržavaju se i komercijalna privredna gazdinstva gdje dobijate finansijsku podrška od 2000 KM, što je dobro, jer vas ne ograničavamo ako aplicirate na neki fond Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ili učestvuijete u CEFE programu, koji je sad aktuelan kod nas u Doboju. Možete koristiti i njihova sredstva uz naša, tako da vrijednost vaše prve investicije možete na taj način da oplemenite ili povećate – izjavio je Ahmed Isić, Omladinska banka Doboj.

Za tri godine realizovano je ukupno 16 projekata, a utrošeno je više od 40.000 konvertibilnih maraka. Projekti su se uglavnom odnosili na rekonstrukcije dječijih i sportskih igrališta, domova kulture i omladinskih domova. I u ovoj godini realizovaće se pet do šest društveno-korisnih projekata.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version