Site icon olovka.info

DOBOJ: Održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Podnovlju (FOTO)

bogojavljenje podnovlje

Plivanjem za Časni krst, praznik Bogojavljenje danas je obilježen i u Podnovlju.

Damir Dejanović prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru u Podnovlju. Ovo mu kaže nije prvi put da pliva na današnji praznik, ali ni da prvi dođe do cilja. Prvi je doplivao do Časnog krsta i na jezeru u dobojskom naselju Rudanka.

-Za pobjedu mi je bila dovoljna sreća, malo plivačke spretnosti i ništa više. Nisam se pripremao, jednostavno samo uđeš i plivaš – izjavio je Damir Dejanović.

Nikola Gojković i Simo Tanasić bili su najmlađi i najstariji takmičari među šesnaest plivača.

-Nismo se pripremali. Bilo je hladno i pomalo teško, ali uspjeli smo nekako doći do ciija – rekao je Nikola Gojković.

-Bilo je jako hladno, Danas sam prvi put učestvovao u plivanju za Časni krst izjavio je Simo Tanasić.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst organizovale su srpske pravoslavne parohije Podnovlje i Majevac, a generalni pokrovitelj ove manifestacije bio je gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić. Pobjedniku, najstarijem i najmlađem učesniku uručene su i nagrade.

-Za najbržeg učesnika nagrada je bio veliki Časni krst i veliki zlatnik, koji je darivao naš domaćin g. Nebojša Marić. Takođe, najstarijem učesniku je darivan Časni krst i zlatnik, koji je darivao g. Obren Petrović, a i najmlađem učesniku je isto tako darivan Časni krst i zlatnik, koji je darivao g. Slađan Jović – rekao je Velibor Mlađenović, jerej.

Na Vučijaku se viorio i transparent podrške srpskoj braći u Crnoj Gori, a prije plivanje za Časni krst služen je moleban u znak podrške srpskom narodu i tamošnjim srpskim svetinjama.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version