Site icon olovka.info

DOBOJ: Održana vanredna sjednica Skupštine Grada (FOTO)

U Doboju je održana vanredna sjednica Skupštine Grada. Skupštinskom većinom usvojene su odluke o kratkoročnom i dugoročnom kreditnom zaduženju u ukupnom iznosu od četiri i po miliona KM. Usvajanjem ove odluke stavljena je van snage odluka o kreditnom zaduženju u istom iznosu, koja je usvojena na sjednici u julu.

Na 29-oj redovnoj sjednici Skupštine grada Doboja održanoj 14. jula usvojen je prijedlog odluke o kreditnom zaduženju u iznosu od četiri i po miliona KM za finansiranje kapitalnih ulaganja. Na vanrednoj sjednici dobojskog parlamenta, a po preporuci resornog ministarstva ova odluka je stavljena van snage. Usvojene su odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduženju Grada u istom iznosu.

Analizom tržišta i dobijenim preporukama od nadležnog ministarstva utvrđeno je da bi adekvatniji način bio da se ovaj kredit podijeli, odnosno rasporedi na kratkoročno i dugoročno zaduženje, gdje bi 1.500.000 KM se odnosio na kratkoročno, a 3.000.000 KM na dugoročno zaduženje. Ovim bi se uštedilo na kamatnim stopama ukupno 350.000 KM, a što je bio sam razlog za zakazivanje ove vrste sjednice – izjavio je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja

Odbornici opozicije kažu da su o vanrednoj sjednici obaviješteni u petak i da su materijal dobili pred početak vanrednog zasjedanja.

Kao što rekoh, nakon preporuka od nadležnih ministarstava koje smo dobili prethodne sedmice, odlučili smo se na ovu vrste sjednice, s obzirom da se ne radi o promjeni zaduženja, njegovom iznosu i o drugim načinima, nego samo o vrsti zaduženja – rekao je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Kratkoročni kredit od 1.500.000 KM biće namijenjen za privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka, sa rokom otplate od 12 mjeseci i kamatnom stopom do tri odsto. Dugoročni kredit od 3.000.000 KM namijenjen je za nabavku i izgradnju LED rasvjete i sistema za daljinski nadzor i upravljanje javnom rasvjetom u iznosu od 1.250.000 KM. Iznos od 550.000 KM predviđen je za rekonstrukciju Osnovne škole “Đura Jakšić” u Podnovlju i fiskulturne sale u Mjesnoj zajednici Boljanić, 500.000 KM za izgradnju sportske dvorane, te po 350.000 KM za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva i uređenje dograđevinskih parcela. Rok otplate je 10 godina sa maksimalnom kamatnom stopom od pet odsto. Na drugoj vanrednoj sjednici raspravljano je o četiri tačke dnevnog reda.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version