Site icon olovka.info

DOBOJ: Održan kurs voćarstva i voćarske proizvodnje za dobojske penzionere (FOTO)

dobojsko udruženje penzionera

Dobojsko Udruženje penzionera u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u oblasti voćarstva Republike Srpske, za svoje članove organizovalo je kurs iz voćarstva i voćarske proizvodnje. Ovom kursu odazvalo se oko 50 penzionera.

Penzioner Stojan Mutić iz Doboja kaže da posjeduje voćnjak, ali ima i vinograd kome posvećuje više pažnje. Njegov vinograd broji 160 čokota.

-Ja sam došao do zaključka da je lijepo baviti se sa vinogradarstvom. Ono traži da čovjek radi i da bude vrijedan, a na kraju kada dođe vrijeme berbe i ostalog, tu su onda i lijepi pokazatelji. Ne bavim se iznošenjem na pijacu, to uglavnom ide za moju ličnu upotrebu ili za poklone prijateljima i komšijama – rekao je Stojan Mutić, penzioner.

Stojan Mutić, penzioner

Voćarstvom u penzionerskim danima bavi se i Rajko Todorović, koji ima dva voćnjaka. Ima zasađene šljive, jabuke i kruške.

-Uglavnom ja voće gajim iz ljubavi. Koristim ga najviše za proizvodnju rakije. Imam mladi voćnjak koji će tek ove godine početi da rađa, kao i stari voćnjak u kojem bude do jedne tona voća, a sada će biti i više. Uglavnom daje se rodbini, prijateljima i u rakiju ide. Nešto ostaje i za kućnu upotrebu za pekmeze i ostalo. Iskustvo sam stekao uz svog oca, znam kalemiti i održavati, ali znanja nikad dosta, jer nove tehnologije su uvijek potrebne pogotovo u pogledu zaštite voća. Ne koristim zaštitu u onom omjeru kako je propisano, ali koristim proljećnu zaštitu, bez koje nema roda – rekao je Rajko Todorović, penzioner.

Rajko Todorović, penzioner

Čitanje literature i razgovori sa onima koji se bave voćarstvom najbolji su početni koraci za budućeg voćara, tvrde stručnjaci. Greške prave jer sade na brzinu, a vrlo je važan izbor sorte voća, priprema i analiza zemljišta.

-Iluzorno je saditi orah u području gdje nema nijednog stabla oraha ili trešnju gdje ne uspijevaju trešnje. Znači sam lokalitet je kroz vrijeme definisao šta može tu uspijevati. U principu jabučasto voće kao što su jabuka, kruška i dunja može skoro svugdje uspijevati, dok koštičavo voće traži neke blage padine i prozračne prostore, jer ne može u udolinama uspijevati. U udolinama ide kupina ili orasi tj. ono što kasnije cvjeta, da bi se izbjegli ti pozni proljećni mrazevi i da proizvodnja bude koliko toliko sigurnija – izjavio je Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske.

Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske

Ovo je sedmi kurs iz voćarstva koje organizuje dobojsko Udtuženje penzionera. Do sada je kroz kurs prošlo više od 300 pripadnika treće dobi, a ovoga puta prisustvovalo ih je 50-ak.

-Prisutan je veći broj penzionera nego proteklih godina, što po meni na neki način govori, da se dobar dio naših penzionera vidi u ovome vidu poljoprivredne proizvodnje, koja je za našu populaciju nekako najprilagodljivija i najprihvatljivija. U našim redovima imamo dosta penzionera koji se i ozbiljnije bave voćarskom proizvodnjom, mogu čak reći i profesionalno, dok se najveći broj nas bavi amaterski. Oni tu spoje ugodno i korisno, a boga mi tu ima i određene zarade, pogotovo kod onih koji imaju veći obim proizvodnje, dok mi koji to radimo amaterski proizvedemo sebi nešto osnovnih proizvoda od voća, kao što su rakija, pekmezi, đemovi i ostalog što ide sa ovom proizvodnjom – rekao je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj.

Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj

Polaznici su, osim teorijskog predavanja, bili u prilici da prisustvuju i praktičnom dijelu u jednom od voćnjaka. Osim iz oblasti poljoprivrede Udruženje za svoje članove organizuje i edukativna predavanja iz oblasti zdravstva.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version