Site icon olovka.info

DOBOJ: Odgođen glavni pretres Džemalu Jukanu za ratni zločin nad srpskim civilima u Boljaniću

okružni sud doboj

Okružni sud u Doboju odgodio je za sutra najavljeni glavni pretres u predmetu protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Džemala Jukana iz Gračanice /66/ zbog ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom počinjenog 1995. godine na području dobojskog naselja Boljanić.

U obavještenju Okružnog suda Doboj o odgađanju glavnog pretresa navodi se da će novi termin biti naknadno određen.

Jukan je optužen da je u svojstvu komandanta 221. brdske brigade Gračanica, u sastavu 22. divizije korpusa takozvane Armije BiH, 10. septembra 1995. godine naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen i lociran na području Lendići – Stjepan Polje u Gračanici, da iz protivavionskog mitraljeza kalibra 14,5 milimetara dejstvuje na rejon Travnjaka u Boljaniću, opština Doboj.

Tog 10. septembra 1995. godine sa položaja takozvane Armije BiH protivavionskim mitraljezom gađan je i zaselak Potoci u Boljaniću tokom kojeg je između 14.00 i 15.00 časova na kućnom pragu poginula Cvijeta Raković /38/.

Cvijetin sin Nemanja Raković za Srnu je rekao da ga nije obradovalo današnje obavještenje dobojskog Okružnog suda o odgađanju na neodređeno glavnog pretresa protiv Džemala Jukana budući da dugo čeka da Jukana stigne pravda, kao i neposredne izvršioce.

Raković je rekao da je Cvijeta radila kao učiteljica u Osnovnoj školi u Sočkovcu i da mu nije bilo lako odrastati bez majke.

Ratni izvještač iz Doboja u pres-centru Prvog krajiškog korpusa Ljubinko Đurić rekao je Srni da je izvještaj o pogibiji Cvijete Raković, kao i pogibiji i o ranjavanju u vozilima i autobusima dobio iz komande Operativne grupe Doboj i Taktičke grupe Ozren.

“Mjesec dana pred veliku muslimansku ofanzivu na Trebavu, Vozuću i Ozren te 1995. godine, planirano i osvajanje Doboja, sa uporišta takozvane Armije BiH sa druge strane rijeke Spreče su bila učestala otvaranja vatre iz teških mitraljeza, pa i topova i minobacača”, naveo je Đurić.

On je podsjetio da je neprijateljska strana posebno gađala vozila i autobuse koji su iz Doboja išli put Ozrena i Vozuće.

Dobojska pjesnikinja Rada Janjušić napisala je pjesmu pod nazivom “Duša dječaka” kako bi od zaborava sačuvala stradalništvo učiteljice Cvijete Raković. Ta pjesma je nagrađena na Saboru poetskih vitezova “Vostani Serbije” 2022. godine.

Optužnicu protiv Jukana je Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo 21. marta prošle godine, a 27. marta potvrdio dobojski Okružni sud.

U optužnici se navodi da je prema Jukanovoj naredbi artiljerijski vod takozvane Armije BiH sa područja Lendići-Stjepan Polje trebalo da dejstvuje po kolonoma autobusa iz Doboja prema Ozrenu, a da se ne gađaju kolone sa Ozrena prema Doboju.

Dejstvovanjem sa navedenog položaja pogođen je civilni autobus koji je saobraćao regionalnim putem na relaciji Doboj-Petrovo, a u kojem su se nalazili civili, prilikom čega je u autobusu od ispaljenih projektila poginula civilna osoba P.S.

Istog dana sa istih položaja je po zaseoku Potoci u Boljanić, gdje se nalazilo civilno stanovništvo, ispaljeno više projektila, od kojih je jedan pogodio žensko lice R.C. na pragu njene porodične kuće i ona je preminula na licu mjesta, navodi se u optužnici.

/SRNA/

Exit mobile version