Site icon olovka.info

DOBOJ: Obilježena 6. godišnjica od poplava u Doboju (FOTO)

poplava doboj

Šest godina prošlo je od katastrofalnih poplava koje su razorile Doboj. Građani grada stradalnika kažu da nikada neće zaboraviti šta su preživjeli. Poplava je odnijela 11 života. Položeni su vijenci kod spomen-ploče stradalima u majskim poplavama 2014. godine, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada.

Jedna od 11 žrtava poplava u Doboju je devedesetogodišnji Rado Čupeljić. Njegova kćerka Nevenka je kroz suze ispričala da je njen otac kobnog 15. maja ostao sam u stanu u ulici Cara Dušana. Bol i tuga kaže ne jenjavaju i nikada neće.

-Taj kobni dan odnio mi je tatu i sve ostalo. Bez kašike sam ostala, a imala sam sve. Idem i palim svijeće tamo gdje je utopljen svake godine, a isto tako idem i u Modriču gdje je sahranjen, pošto mi je mama sahranjena u Modriči. On je imao lijepe godine, ali je šteta što je tako završio. Da ga poplava nije odnijela, on bi još bio živ – izjavila je Nevenka Ubiparipović-Čupeljić.

Nevenka Ubiparipović-Čupeljić

Godine prolaze, ali sjećanja ne. Slike vodene stihije koja nosi sve pred sobom ne blijede i nikada neće, kažu Dobojlije.

Najveći gubitak tadašnjih poplava je stradanje 11 stanovnika Doboja. Pričinjena materijalna šteta je procijenjena na oko 173 miliona KM.

-Od toga je bilo na privredi 123 ili 124 miliona KM, građanima preko 40 miliona KM, i na putnoj infrastrukturu pričinjena je šteta od preko 3,5 miliona KM. Naravno, odmah poslije katastrofe naporima Vlade Republike Srpske, lokalne samouprave, domaćih i međunarodnih humanitarnih organizacija, pristupilo se sanaciji posljedica poplava – rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Za period od šest godina uređen je potok Liješanj i postavljena je betonska ograda. Završen je kapitalni projekat uređenja korita rijeke Bosne. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 25 miliona maraka, a njegovom realizacijom Doboj bi bio zaštićen od poplava. U toku je revizija projekta.

-Mi očekujemo da će taj projekat uskoro biti operativan i da će se uskoro početi generalno sa radovima po fazama na uređenju korita rijeke Bosne. Neke obaloutvrde su već urađene, kao što je to urađeno u Barama. Kroz projekat izgradnje auto-puta vidjeli ste, a možete vidjei i danas da će se dio obale u Kostajnici urediti. Očekujem da uskoro krenu radovi i na uređenju cijelog korita rijeke Bosne. To je u nadležnosti republičkih organa, prije svega Agencije za vode Republike Srpske, tako da očekujemo prve korake u tom pogledu – izjavio je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Kod spomen-ploče na šestu godišnjicu od katastrofalnih poplava odata je dužna pošta nastradalim Dobojlijama. U znak sjećanja na žrtve podignuta je ova spomen-ploča na koju su brojne delegacije položile vijence.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version