Site icon olovka.info

DOBOJ: Obilježen Dan odbrane Doboja (FOTO)

Dan odbrane Doboja

Udruženje Branioci Doboja obilježilo je 2. maj, kada su iz prigradskog naselja Lipac prije 28 godina, odlukom Kriznog štaba opštine, Srbi krenuli u odbranu Doboja. Na tom mjestu, svake godine odaju počast poginulima. Bilo je tako i ovoga puta. Obilježili su ovaj datum u skladu sa mjerama Gradskog štaba za vanredne situacije.

Datum koji se obilježava kao Dan odbrane ove lokalne zajednice imao je i širi značaj, kažu članovi Udruženja branilaca.

Srbi u sjeveroistočnoj i sjevernoj Bosni bili su u vrlo teškoj situaciji. Bili su ugroženi iz pravca Zenice, Tuzle, Gračanice, Maglaja i Zavidovića. Padom Broda i Dervente sva srpska nejač i stanovništvo jedini spas našlo je u Gradu Doboju. Grad Doboj je Grad heroj, koji je imao osam brigada koje su ga branile i odbranile, tako da osnovni cilj zeničkog i tuzlanskog korpusa da udruženim snagama osvoje Grad Doboj nije uspio – izjavio je Mirko Stojčinović, potpredsjednik Udruženja “Branioci Doboja 2. maj 1992”.

Mirko Stojčinović, potpredsjednik Udruženja “Branioci Doboja 2. maj 1992”

Nažalost, sa danaašnje distance protiv naših odabranih ljudi se vode krivični postupci po dva osnova. Vode se po osnovu udruženog zločinačkog poduhvata i krivične odgovornosti. Sa ovog skupa i sa ovog mjesta dajemo zvaničnu podršku neopravdano optuženim našim ljudima – rekao je Radenko Nikolić, Udruženje “Branioci Doboja 2. maj 1992”.

Radenko Nikolić, Udruženje “Branioci Doboja 2. maj 1992”

Skupština grada Doboja je prije nekoliko godina donijela odluku da 2. maj bude proglašen za datum od važnosti za ovu lokalnu zajednicu. Zbog epidemije virusa korona ove godine ovaj datum se obilježava skromnije u skladu sa naredbama Štaba.

-Sva ona sredstva koje je Udruženje građana “Branioci Doboja 2. maj 1992” davalo za organizaciju ove manfestacije, oni su usmjerili u Fond solidarnosti za pomoć Bolnici Sveti apostol Luka i Domu zdravlja u Doboju, to jest našim medicinskim radnicima. Ja im se na tome zahvaljujem – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

U Lipcu svake godine oda se počast poginulima. Nakon služenja parastosa vijence i cvijeće na spomen-ploču položile su delegacija Grada Doboja, te predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version