Site icon olovka.info

DOBOJ: Novi program predškolskog vaspitanja predviđa razvoj individualnosti

Anđelka Kuzmić

Novi program predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srpskoj predviđa da se već u ranom uzrastu kod djeteta prepoznaju njegove individualne sklonosti kako bi mu se ponudio i odgovorajući sadržaj za igru, izjavila je direktor Javne predškolske ustanove Majke Jugović u Doboju Anđelka Kuzmić.

Kuzmićeva je rekla novinarima da se, prateći evropske trendove u osnovnom i srednjem obrazovanju, i predškolsko obrazovanje mijenja s ciljem razvoja individualnosti kod djece, te poboljšanja njihovog boravka.

“Ove godine je najinteresantnije što imamo novi program predškolskog obrazovanja i vaspitanja, odnosno predviđeno je pet aspekata razvoja djece sa dosadašnja četiri”, rekla je Kuzmićeva, čija je ustanova danas domaćin redovnog savjetovanja koje organizuje Republički pedagoški zavod Srpske za vrtiće iz Doboja, Broda, Petrova, Teslića i Stanara.

Prema njenim riječima, ova ustanova ne može da po javnom pozivu za septembarski upis prihvati svu prijavljenu djecu zbog čega je oko stotinjak mališana na listi čekanja, i navela da će u četiri vrtićka objekta boraviti oko 450 djece.

Vaspitač Mara Kojić iz vrtića “Bijeli anđeo” iz Broda, koji obezbjeđuje boravak za do 110 korisnika u pet vršnjačkih grupa o kojima se stara 21 radnik, pozdravila je uvođenje pet razvojnih područja kako bi se djeci obzbijedio zdrav rast i razvoj.

“Mi kao vaspitači u grupi sa tridesetoro djece svakodnevno ne možemo baš primjetiti sve te propuste u razvoju djeteta i potrebna je velika podrška i saradnja sa stručnim osobama poput logopeda i psihologa”, navela je Kojićeva.

Ona je kao gorući problem istakla što po uočavanju nedostataka kod djeteta, od kojih je izdvojila govor i motoričke aktivnosti, vaspitači ne znaju koja je prva instanca kojoj se trebaju obratiti u okolnostima i kada roditelji ne žele da prihvate problem njihovog djeteta.

Vaspitač vrtića “Matko” iz Stanara Danica Vidović rekla je da u grupi ima jedno autistično djete sa kojim se radi individualno, prilagođeno njegovim potrebama, te istakla da bi angažovanje ličnog asistenta značajno olakšalo rad cijele grupe.

Foto: rtvdoboj.org

/SRNA/

Exit mobile version