Site icon olovka.info

DOBOJ: Nagradni izlet za tri škole sa najviše prikupljene PET ambalaže (FOTO)

adrenalin park pridjel doboj

U “Adrenalin parku” u Doboju danas je organizovano nagradno druženje za učenike tri osnovne škole koje su skupile najviše kilograma PET ambalaže u okviru projekta “Misli čisto, djeluj zdravo”.

Nagrađeni su učenici škola Vuk Stefanović Karadžić iz Doboja, Ozren iz Donje Paklenice i Đura Jakšić iz Podnovlja.

Projekat je sproveo Centar za promociju evropskih vrijednosti “Evroplus”, čiji je predstavnik Suzana Malešić rekla novinarima da je riječ o tri škole sa najviše prikupljene PET ambalaže u konkurenciji 35 osnovnih škola na području grada Doboja.

Ona je rekla da je zadovoljna prikupljenom količinom PET otpada, a aktivnost je trajala od početka oktobra.

Direktor škole Vuk Stefanović Karadžić Ljubiša Blagojević rekao je da je zadovoljan zalaganjem učenika zahvaljujući kojima je do sada prikupljeno više od 150 kilograma PET ambalaže.

Pedagog u školi Đura Jakšić iz Podnovlja Mirjana Ivanović zadovoljna je interesovanjem učenika za učešće u projektu, zahvaljujući kojem su stekli znanja na koji način odlagati PET ambalažu, o potrebi da školsko dvorište bude čisto i da se čuva životna sredina.

“Više nije bilo bacanja oko škole ili na neprimjerenom mjestu, već je smeće odlagano u za to predviđenu kutiju u holu škole, ali su PET ambalažu učenici donosili i od kuće”, izjavila je Ivanovićeva, dodavši da su djeca bila motivisana nagradom.

Učenica devetog razreda Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Milica Sarafijanović rekla je da su svi učenici dali maksimum, što je za rezultat imalo da su prikupili i najviše PET ambalaže.

Učenica devetog razreda Osnovne škole Ozren, Tamara Deronjić, navela je da su se učenici udružili na prikupljanju PET ambalaže, koji su, sem od kuće, kupili i na putu do škole od komšija ili onu odbačenu.

U Doboju je 30. septembra za devet osnovnih i 26 područnih škola uručeno 35 mehaničkih ručnih presa za PET ambalažu, ukupne vrednosti od 16.500 KM.

Prese su uručene u okviru projekta “Misli čisto, djeluj zdravo”, koji sprovodi Centar za promociju evropskih vrijednosti “Evroplus” u partnerstvu sa gradom Doboj koji projekat sufininsira sa 20 odsto sredstava.

Radi se o aktivnostima projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja – mejkers” koji sprovodi Razvojni program UN uz podršku Fondacije “Portikus” radi dugoročnog smanjenja količina otpada na području grada Doboja.

Prikupljenu PET ambalažu otkupljivaće dobojsko preduzeće “Omorika reciklaža”.

/SRNA/

Exit mobile version