Site icon olovka.info

DOBOJ: Na raspolaganju 200 testova za besplatne preglede na prisustvo hepatitisa C

dom zdravlja doboj ciroza

Dom zdravlja u Doboju raspolaže sa 200 testova na prisustvo hepatitisa C za besplatne preglede potencijalno oboljelih iz grupa rizičnog ponašanja, u okviru kampanje Svjetske zdravstvene organizacije da ova bolest, kojom je u svijetu zaraženo oko 100 miliona ljudi, bude iskorijenjena do 2030. godine.

Koordinator u Doboju za liječenje hepatitisa C Danijel Atijas rekao je novinarima da će timovi ljekara porodične medicine dobojskog Doma zdravlja vršiti testiranja na prisustvo virusa ovog tipa hepatitisa ciljano i prema unaprijed pripremljenom upitniku.

“Test se brzo uradi, dovoljne su jedna do dvije kapi krvi, a rezultat je vidljiv već za oko 15 minuta”, pojasnio je Atijas.

On je naveo da se pacijent, čiji je test pozitivan, upućuje na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje se vrši pregled fibrosken aparatom, te uvidom u stanje jetre određuje dalji tretman.

“Liječenje je tabletarno, od jedne do tri terapije, kako procijene infektolozi, traje oko osam sedmica bez nuspojava”, naveo je Atijas, dodajući da je riječ o skupom tretmanu koji iznosi oko 50.000 KM.

Prema njegovim riječima, mogućnost izlječenja od virusnog hepatitisa C je i do 100 odsto.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske na godišnjem nivou izdvoji finansijska sredstva za listu od oko 50 pacijenata.

Od posljedica virusnog hepatitisa, upalne bolesti jetre, godišnje u svijetu umre oko milion ljudi, što čini oko tri odsto ukupnih smrtnih slučajeva.

Smatra se da je 57 odsto ciroza jetre i 78 odsto primarnih tumora ovog organa prouzrokovano virusima hepatitisa B i C.

(SRNA)

Exit mobile version