Site icon olovka.info

DOBOJ: Još upražnjenih mjesta za pekare i poslastičare

doboj deficitarna zanimanja

U Doboju je ove godine u srednjim školama izdvojeno šest deficitarnih zanimanja. Međutim, i pored stipendije Vlade Srpske u iznosu od stotinu maraka mjesta nisu popunjena u dobojskoj Ugosteljskoj i trgovinskoj školi. Ostalo je neupražnjenih mjesta za zanimanja pekar i poslastičar.

Ugostiteljska i trgovinska škola u Doboju u planu ima upis jednog kombinovanog odjeljenja sa po 12 učenika za zanimanja pekar i poslastičar. Svršeni osnovci nisu pokazali interesovanje za ova zanimanja na prvom upisnom roku. Na drugom je situacija malo bolja. Imaju pet upisanih za pekare, te osam za poslastičare. I pored stipdendije Vlade Srpske u iznosu od 100 maraka, besplatnog prevoza za učenike kojima je potreban i iskazane potrebe privrede đaci nisu zaintereosvani. Ostalo je 11 slobodnih mjesta. Očekuju da bi ih ipak mogli popuniti tokom naredne sedmice.

– Očekujemo da ćemo razbiti predrasude. Ono što je specifično za našu školu, svako naše zanimanje može prekosutra naći posao, ali naravno do učenika i roditelja je da izaberu- izjavio je Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole Doboj.

Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole Doboj

U ovoj školi najveće interesovanje vladalo je za kuvare i kulinarske tehničare. Ostalo je par slobodnih mjesta i za trgovca četvrtog stepena i ugostiteljskog tehničara. Po dva deficitarna zanimanja bila su i u Saobraćajnoj i elektro, kao i u Tehničkoj školi, koja će dodatno stipendirati grad Doboj. Vozač motornih vozila, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova, instalater i obrađivač metala rezanjem – upisano je po 12 učenika za ova nabrojana deficitarna zanimanja i to još u junskom upisnom roku.

– Interes što se tiče deficitarnih zanimanja bio je jako dobar. Upisali smo deficitarno zanimanje obrađivač metala rezanjem, dok je prošle godine bilo interesovanja za bravare i zavarivače – rekao je Budimir Knežević, direktor Tehničke škole Doboj.

Budimir Knežević, direktor Tehničke škole Doboj

Najveće interesovanje svršeni osnovci u Doboju pokazali su za Medicinskom školom, a zatim su na drugom i trećem mjestu Saobraćajna i elektro, te Ekonomska škola. Manje interesovanje vladalo je za Gimnaziju, koja nudi četiri smjera.

– Vjerovatno se trend mijenja. Veliki broj učenika se opredjeljuje za zanimanja koja imaju veze sa računarima, digitalizacijom i onim uz šta ta djeca zapravo i odrastaju. Standardno za treći stepen, pogotovo za deficitarna zanimanja djeca imaju veliko interesovanje u tehničkim školama– izjavila je Tijana Vasiljević-Stokić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Doboj.

Tijana Vasiljević-Stokić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Doboj

Upis još nije završen. Đaci koji se nisu opredijelili moće će to učiniti tokom naredne sedmice. Drugi julski upisni rok trajaće od 12 do 16 jula.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Exit mobile version