Site icon olovka.info

DOBOJ: Jerinić: Grad Doboj blokiran – CIK BIH da što prije donese odluku (FOTO/VIDEO)

jerinić cik

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić pozvao je Centralnu izbornu komisiju  BiH da potvrdi rezultate lokalnih izbora u Doboju s obzirom da je prema Izbornom zakonu BiH prošao predviđeni rok od 30 dana da se to uradi. Prošlo je skoro dva mjeseca, što znači da CIK BiH krši Izborni i Zakon o upravnom postupku, poručio je Jerinić sa konferencije za novinare i dodao da je Grad Doboj zbog ovakvog maćehinskog i političkog odnosa blokiran, te trpi nesagledive posljedice.

CiK BiH dva mjeseca drži u neizvjesnosti oko 70.000 građana Doboja zbog nepotvrđivanja rezultata izbora u ovom Gradu. Rekao je ovo na konferenciji za novinare gradonačelnik Doboja Boris Jerinić dodajući da lokalna zajednica trpi nemjerljive štete u svim segmentima.

Ja, kao neko ko je nosilac izvršne vlasti u Doboju imam otežan rad u sve ijednom segmentu i svaki projekat je, mogu slobodno reći, blokiran. Grad Doboj je poprilično blokiran iz razloga što imamo jedan vakuum prostor, tj. premoštavanje kako to tumače članovi CIK BiH, gdje jednostavno niste ni ozbiljan sagovornik u smislu kada vam dođe investitor koje vi odgovore njemu možete dati, izjavio je Jerinić na konfernciji za novinare.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Prema izbornom zakonu CIK je imao rok od mjesec dana da potvrdi rezultate izbora. Rok su probili. Nakon dva mjeseca agonije logičan slijed bilo je podnošenje krivične prijave od strane nosioca liste SNSD-a Sanje Vulić, izjavio je Jerinić. Krivične prijave podnesene su protiv članova CIK-a i lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, pod čijim su direktnim uticajem, tvrdi gradonačelnik Doboja, članovi CIK-a iz reda srpskog naroda. Za to je predočio i dokaze.

CIK ne može da bude pristrasna. Trebala bi da radi svoj posao nepristarsno, a mi imamo dokaze da je gđa Vanja Bjelica Prutina bila savjetnik ministra i da je gdin Kalaba bio predsjednik Statutarne komisije PDP-a. Znači, ljudi iz političkih stranaka koji ne smiju tu biti, odnosno ljude koji direktno imaju mentore, rekao je Jerinić.

Saga oko izbornog procesa u Doboju mora što prije biti završena. Građani Doboja ne zaslužuju da budu stanovnici Grada slučaja, rekao je Jerinić i poručio opozicionim političkim partijama da su spremni za nove izbore.

-Kada god hoće neka ponove izbore. Dajte, da građani Doboju ne budu zarobljeni. Uvedte skenere, zakon promijenite, na način koji god vi želite, ali ono što je činjenica da vi nemate političkih parttija, ni PDP-a, ni SDS-a, ovdje u Gradu Doboju, naglasio je gradonačelnik Doboja.

Posljedice ovakvog maćehinskog i političkog odnosa CiK-a prema Doboju mogu biti i veće, ukoliko uskoro ne donesu bilo kakvu odluku, istakao je Jerinić dodajući da ne garantuje za eventualne reakcije nezadovoljnih građana.Već je Udruženje građana „Pravda za Doboj“ podnijelo krivične prijave protiv članova CiK-a i lidera SDS-a i PDP-a.

(RTV Doboj)

Exit mobile version