Site icon olovka.info

DOBOJ Humanitarna akademija za pomoć djeci na Kosmetu

doboj kosmet

Saborni spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju povodom proslave krsne slave Male Gospojine organizovao je praznično večernje bogosluženje i svečanu akademiju humanitarnog karaktera za pomoć djeci sa Kosova i Metohije.

Akademiju su organizovali Uprava dobojskog hrama i humanitarna organizacije “Svi za Kosmet”.

Sveštenik Nedeljko Goranović rekao je novinarima da je uoči sutrašnjeg praznika Rođenja Presvete Bogorodice ozvaničeno osnivanje humanitarne organizacije “Svi za Kosmet” za Republiku Srpsku sa sjedištem u Doboju zbog čega je i upriličena humanitarna akademija.

Predsjednik organizacije “Svi za Kosmet” za Republiku Srpsku Miloš Mutavdžić istakao je da je ova organizacija bila aktivna i prije registracije u prikupljanju pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je najavio da će 21. oktobra u Doboju biti održan humanitarni turnir u pikadu, stonom fudbalu i bilijaru.

Predsjednik organizacije “Svi za Kosmet” iz Beograda Zoran Ćirić rekao je da je, osim ogranka u NJemačkoj, večeras organizovan i ogranak “Srbi za Srbe” za Republiku Srpsku.

“Kao organizacija postojimo od 2008. godine, idemo na Kosovo i Metohiju gdje pomažemo naš narod i svetinje i svakog kome je to potrebno”, izjavio je Ćirić i naveo da u toku godine imaju više tipskih, ali i namjenskih akcija uz veliko učešće i Srba iz Republike Srpske.

On je rekao da su prošle godine prikupili oko 17.500 novogodišnjih paketića za mališane u enklavama na Kosovu i Metohiji, da su prvi put obišli i ugrožene Srbe od Petrovca do Kupresa u Federaciji BiH, kao i u Sjevernoj Makedoniji.

Starješina Sabornog spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice Duško Nedić zahvalio je vjernom narodu na večerašnjom odzivu, čijim prilozima je hram skoro u potpunosti oslikan.

On je naveo da očekuje da će tokom iduće proslave Rođenja Presvete Bogorodice živopisi biti i osveštani, te istakao da je zadovoljan dinamikom radova na svetosavskom parohijskom domu koji će po izgradnji imati stambeni dio i veliku salu kapaciteta oko 500 mjesta.

Nedić je povodom proslave krsne slave – Mala Gospojina, za sutra najavio da će od 9.00 časova biti služena liturgija u Sabornom spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Nakon izbora kuma slave za sljedeću godinu, krenuće litija kroz grad, a po povratku će ispred Hrama biti služen parastos za sve koji su dali život za odbranu Republike Srpske. 

/SRNA/

Exit mobile version