Site icon olovka.info

DOBOJ: Gradonačelnik obišao infektologiju dobojske bolnice (FOTO)

gradonačelnik doboja

U Doboju nema zaraženih virusom korona, a na posmatranju je 427 osoba. Dobojska Bolnica je spremila dovoljan broj kreveta za početnu izolaciju, a uz pomoć Gradske uprave Doboj nabaviće još i dva respiratora. Za dvadesetak dana bi ova zdravstvena ustanova trebalo da dobije laboratorijsku opremu, pomoću koje će moći da vrši dijagnostiku na virus korona.

Epidemiološka situacija na području Doboja je zadovoljavajuća istakli su iz Službe za infektologiju dobojske Bolnice. Do sada su uzeli uzorke od 15 osoba sa područja regije Doboj. Svi su bili negativni, osim jednog slučaja u Modriči.

-Imamo u planu testirati još par pacijenata. Ovih dana imamo i tendenciju porasta broja testiranja, ali kao što sam rekla situacija je zasada zadovoljavajuća. Mjesta panici nema, ali ima odgovornosti i građani moraju da poštuju sve preporučene mjere od strane nadležnih organa i zdravstvenih institucija – izjavila jedr Svjetlana Adžić, načelnik Službe za infektologiju Bolnica Doboj.

dr Svjetlana Adžić, načelnik Službe za infektologiju Bolnica Doboj

U Doboju na sreću nema zaraženih virusom korona, dok je pod nadzorom 427 osoba. Prvi čovjek grada Doboja obišao je Službu za infektologiju u dobojskoj Bolnici i uvjerio se da su kreveti spremni za izolaciju.

-U slučaju da dođe do povećanja broja osoba zaraženih virusom korona obezbijedili smo 80 ležajeva sa smještajem za izolaciju. To su sobe koje imaju mokre čvorove, tako da ti pacijenti ne bi imali potrebe da izlaze iz izolacije – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

-Oslobođen je prvo prostor gdje je smješteno Odjeljenje za kožne bolesti. Tu su već stavljena 22 kreveta. Nakon toga, plan je da se oslobađa i samo infektivno odjeljenje, gdje trenutno imamo 15 ležajeva. A iza toga idemo u premještanje čitave Službe za pulmologiju, koja je neposredno iznad te dvije službe. Na taj način prostor Službe za pulmologiju ćemo osloboditi, kako bi tu vršili izolaciju. Poslije ćemo gledati koje nam je odjeljenje manje prioritetno u odnosu na neko drugo odjeljenje, tako da ćemo onda ići dalje prema ostalim zgradama – izjavio je Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj.

Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj

Ova zdravstvena ustanova raspolaže sa tri respiratora, jedan mobilni i dva stacionarna. Uskoro će dobiti još dva, za čiju nabavku je sredstva izdvojio Grad Doboj. Osim respiratora nabaviće i opremu za laboratoriju.

-Krenuli smo u proceduru nabavke laboratorijske opreme, tako da će u narednom periodu kada završimo sve te procedure, biti isporučen nam aparat. Tada ćemo moći vršiti i dijagnostikovanje da li je neko sa naše regije zaražen ili nije. Trenutno vršimo uzorkovanje i svi ti uzorci se šalju u Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske – rekao je Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj.

Još jednom je apelovano na građane da poštuju sve mjere i naredbe. Posebno se to odnosi na građane koji se nalaze u samoizolaciji. Njih će obilaziti komunalni policajci.

-Mi smo napravili preraspodjelu i sada trenutno imamo 23 komunalna policajca. Oni će krenuti u kontrolu svih onih koji su upućeni na samoizolaciju. Takođe, oni će upoznati one ljude koji ne poštuju odluku tj. nalog inspektora, da ćemo ići sa prekršajnim nalogom -izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Zbog prevencije virusa korona u dobojskoj Bolnici su obustavljeni redovni hirurški programi i sve dijagnostičko-terapijske procedure koje nisu hitne. Iz bolnice navode da se ove mjere ne odnose na liječenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti. I dalje je na snazi mjera zabrane posjeta u ovoj bolnici, te je obavezno javljanje radnicima obezbjeđenja na samom ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version