Site icon olovka.info

DOBOJ: Grad subvencioniše cijenu mjesečne karte za 1.004 učenika

jerinić uplatio 10.000 KM

Boris-Jerinic

Gradska uprava Doboja sa 25 KM subvencionisaće mjesečnu kartu za 1.004 učenika deset dobojskih osnovnih škola koji putuju duže od četiri kilometra, kako bi učenici ponovo krenuli u školu, rekao je danas gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Jerinić je na konferenciji za novinare rekao da su lokalni prevoznici “Dolić”, “Bosnaekspres” i “Trebavaekspres” pristali da ne naplaćuju komercijalni iznos mjesečne karte u iznosu 100 KM, već 50 KM, koju će sufinansirati Gradska uprava i resorno ministarstvo.

On je naveo da je juče resorno ministarstvo potvrdilo da će plaćati 25 KM za mjesečnu kartu učenika koji putuje dalje od četiri kilometra do škole, a grad će po tom osnovu mjesečno izdvajati 25.000 KM.

Iako troškovi prevoza nisu u nadležnosti lokalne uprave, Jerinić je istakao da učenici neće plaćati mjesečne karte, a da će Gradska uprava pronaći sredstva da subvencioniše iznos.

On je najavio da će sa Vladom Srpske tražiti najbolje rješenje ovog problema.

Slađana Pašalić, direktor Osnovne škole “Milan Rakić” u Bukovici Velikoj, izrazila je zadovoljstvo što je pronađeno rješenje za 272 učenika koji putuju do škole, a koji zbog povećanja iznosa mjesečne karte tri dana nisu išla na nastavu.

“Učenici bez mjesečne karte nisu mogli da uđu u autobus i ostajali su na autobuskom stajalištu”, rekla je Pašalićeva.

Ona je podsjetila da su prevoznici tri dana prije početka nove školske godine podigli cijenu mjesečne karte sa dosadašnjih 25 KM, što je finansiralo resorno ministarstvo, pravdajući to povećanjem troškova.

Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu “Milan Rakić” u Bukovici Velikoj izrazili su 1. oktobra nezadovoljstvo zbog povećanja cijene mjesečne karte i najavili da djecu neće slati u školu.

Dalibor Ninković tada je rekao da finansijski nije u mogućnosti da plaća troškove prevoza za četvoro djece, od kojih dvoje pohađa srednju školu, a dvoje osnovnu.

Željko Brestovac iz Bukovačkih Čivčija roditelj je dva osnovca i istakao da je povećanje cijena udar na kućni budžet s obzirom na ukupne troškove za školu po djetetu.

Izvor SRNA

Exit mobile version