Site icon olovka.info

DOBOJ: FK „Sloga Doboj” slavi rođendan – Ponosnih 75 godina kluba

sloga doboj 75

Sportsko društvo „Sloga Doboj”, odnosno Fudbalski klub „Sloga Doboj” osnovan je na današnji dan 1945. godine. Sloga je klub bogate i svijetle tradicije.

U svojih 75 godina preživjela je mnogo toga, dvije poplave 1965. i 2014. godine, kao i nesrećni rat 1992-1995 .godine. Prilikom osnivanja kluba prijedlog za ime dao je Slobodan Gajin. On je tada rekao: „Kada smo se ovako lijepo okupili i složili, neka se zove Sloga”.

Sloga je prvu svoju fudbalsku utakmicu odigrala protiv Proletera iz Teslića. U prvoj utakmici nastupili su: Rudo Jiral, Rizo Salihović, Mijo Milićević, Ivan Girardi, Johan Oliva, Franjo Ljupša, Slobodan Gajin, Samil Arifović, Jozo Lenart, Nedeljko Mikić i Željko Krešić.

Najveći prijeratni uspjesi Sloge bili su igranje u Drugoj saveznoj ligi Jugoslavije. Prvi plasman u drugoligaško društvo tadašnje države ostvaren je 1983. godine. Ponovni nastup u ovom rangu Sloga je imala u sezoni 1986/87. Poslije rata Sloga je uglavnom igrala u Prvoj i Drugoj ligi Republike Srpske. Sloga je u dva navrata igrala finale Kupa Republike Srpske 1994. i 2004. godine. Od ove sezone dobojski klub je ponovo prvoligaš Srpske. 

Foto: posjetidoboj.ba

Nenad Vasić, RTV Doboj

Exit mobile version