Site icon olovka.info

DOBOJ: Elektronske zdravstvene knjižice preuzelo oko 90 odsto osiguranika

doboj elektronske zdravstvene knjižice

Elektronske zdravstvene knjižice na području dobojske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske preuzelo je gotovo 90 odsto osiguranih lica iz ove regije, rečeno je Srni iz Fonda.

“S obzirom na to da će se od Nove godine koristiti isključivo elektronske zdravstvene kartice, ponovo podsjećamo i pozivamo osiguranike da do kraja godine preuzmu svoju karticu kako bi mogli nesmetano da koriste zdravstvenu zaštitu i od Nove godine”, istakli su iz Fonda.

U Filijali Doboj, uz pripadajuće poslovnice i ekspoziture, na zdravstveno osiguranje je prijavljeno oko 160.000 osiguranih lica, od kojih je 141.000 preuzelo elektronske zdravstvene knjižice.

To je više u odnosu na republički prosjek, koji iznosi nešto više od 80 odsto.

Zaključno sa utorkom, 13. decembrom, u poslovnici Doboj kartice je preuzelo 48.235 osiguranih lica, poslovnici Teslić 27.410, Derventi 18.777, Modriči 18.426, Brodu 9.550, Šamcu 9.251, Petrovu 4.835, dok je u Stanarima karticu preuzelo 4.682 i Vukosavlju 18 građana.

U Fondu su uočili da je u manjim sredinama gdje je i populacija starija, poput Vukosavlja, mali broj osiguranika preuzeo svoje kartice, te su najavili da će na tim područjima pojačati aktivnosti informisanja osiguranika, iako sprovode intenzivnu medijsku kampanju već više od dvije godine kada je u pitanju Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/.

Iz Fonda podsjećaju da su prve elektronske zdravstvene kartice štampane još 2020. godine i od tada je praktično počela podjela kartica.

Iz Fonda kažu da su sve javne zdravstvene ustanove sa područja Doboja integrisane u IZIS, dakle bolnica i domovi zdravlja, a od 11 privatnih ustanova na području Doboja koje imaju ugovor sa Fondom, 10 je integrisano u IZIS dok su u jednoj ustanovi trenutno u toku pripreme za integraciju.

“Napominjemo da je IZIS zakonska obaveza i sve ustanove, i one koje nemaju ugovor sa Fondom, su obavezne da se integrišu u IZIS. Već i u pojedinim ustanovama koje nemaju ugovor sa Fondom su u toku pripreme za integraciju u IZIS”, naveli su iz Fonda.

Iz Fonda napominju da su sve ustanove u kojima je implementiran IZIS očekivano morale da prođu jedan period prilagođavanja na novi sistem i da je u tom periodu bilo je određenih poteškoća.

“Mi smo sve vrijeme nastojali da budemo podrška zdravstvenim radnicima i da im olakšamo i pomognemo u početku primjene IZIS-a, a i dalje smo im na raspolaganju kada god im je potrebna pomoć, dakle, svi eventualni problemi se prevazilaze”, ističu iz Fonda.

Prije same implementacije IZIS-a organizovane su brojne obuke i detaljne pripreme, s obzirom na to da Integrisani zdravstveni informacioni sistem ni u jednoj ustanovi nije implementiran “preko noći”.

Iz Fonda ukazuju da ustanove koje duže vrijeme rade u IZIS-u ističu prednosti ovog programa, prvenstveno jer su im sada na jednom mjestu, u elektronskom kartonu pacijenta, dostupni svi potrebni medicinski podaci o pacijentu.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica i elektronskog kartona.

Dosadašnji kartoni pacijenata zamjenjuju se elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni – ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti.

LJekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaju uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i itd.

Tako da su prednosti IZIS-a višestruke, poput unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, poboljšanja sigurnosti pacijenta, smanjenja administrativnih troškova, te efikasnijeg i kvalitetnijeg sistema zdravstvene zaštite u cjelini, istakli su iz Fonda. 

Foto: rtrs.tv

/SRNA/

Exit mobile version